ua en ru

Необхідно компенсувати споживачеві частину вартості вітчизняного авто з бюджету, - голова правління ЗАЗ

Голова правління ПРАТ "Запорізький автомобільний завод" Микола Євдокименко відзначає необхідність компенсації споживачеві з бюджету частини вартості нового вітчизняного автомобіля. Про це Євдокименко заявив в ході круглого столу "Врятувати промисловість", організованого партією "Сильна Україна", передає кореспондент РБК-Україна.

"Перше, що потрібно зробити - подбати про споживача! Треба повторити те, що вже зробили країни ЄС. Необхідна програма, щоб компенсувати споживачеві вартість старого автомобіля при здачі його в утилізацію. Дану компенсацію можна буде використовувати при купівлі нового вітчизняного автомобіля", - заявив Євдокименко.

За словами автовиробника, ЄС за аналогічними програмами виплачує споживачеві 1,5 тис євро, а РФ 1,5 тис дол. на купівлю вітчизняного авто.

"Завдяки цій програмі вони продали по 600-700 тис. нових автомобілів", - заявив Микола Євдокименко.

Також за словами голови правління ПАТ "ЗАЗ", уряд зобов'язаний обмежити імпорт.

"Це потрібно тому, що умови, в яких працюють українські підприємства відрізняються від тих умов, в яких працюють наші сусіди. Приміром, автозаводи в Польщі, Словаччині та Чехії працюють у режимі спеціальних економічних зон, які звільнені від усіх податків, крім податку на зарплату і на землю", - заявив Євдокименко.

Також він висловив надію, що новий склад парламенту підтримає створення аналогічних економічних умов для вітчизняного автопрому.

"Спасибі Сергію Тігіпку за цю позначену проблему неповернення ПДВ і переплачені податки. Якщо з'явиться публічний реєстр оподаткування - це буде дуже позитивною ініціативою для бізнесу. Незважаючи на те, що в Міндоходів будуть не в захваті, це справедлива ідея", - заявив Євдокименко.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Тігіпко виступив за створення публічних реєстрів оподаткування і повернення ПДВ.