ua en ru

Не День перемоги, а День пам’яті і примирення пропонують провести в Івано-Франківську.

Народні депутати України Зиновій Шкутяк і Роман Ткач і лідери низки політичних партій та громадських організацій Прикарпаття закликали провести 8 травня День пам'яті і примирення.

За словами Р.Ткача, 65-ту річницю закінчення війни слід не відзначати гучними парадами, а «прийти на могили загиблих і помолитися за їхні стражденні душі, незалежно від їхньої національності, раси чи віросповідання», передає «Радіо «Свобода».

Напередодні оприлюднено відповідну відозву до жителів Прикарпаття. В ній, зокрема, сказано, що сьогодні «звучить возвеличення Великої Перемоги і ніде не згадується про те, що саме більшовицька імперія разом з Гітлером розпочали Другу світову війну».

Схоже звернення озвучив і голова Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода» Олександр Сич, у якому просять прикарпатців «проігнорувати блюзнірські паради до Дня Перемоги», а ієрархів українських традиційних церков «8-9 травня відслужити скорботний молебень за упокій душі тих мільйонів українців, які стали жертвами Другої світової війни й тоталітарних режимів нацистської Німеччини та більшовицького СССР».

Вперше за останні п'ять років в Івано-Франківську відбудеться військовий парад, присвячений 65-й річниці перемоги у Великій вітчизняній війні. Проти цього параду і виступають національно-патріотичні сили.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні більшість країн святкує 8 травня, бо саме 8 травня 1945 року було підписано капітуляцію нацистської Німеччини.