ua en ru

Не визначилися з голосуванням по своєму виборчому округу 45% виборців, - соцопитування

Вже остаточно визначилися з голосуванням по своєму виборчому округу лише 29% виборців, ще 17% загалом визначилися, але їхнє рішення не остаточне, а 45% виборців не визначилися взагалі. Такі дані були отримані в результаті проведеного КМІС та фондом "Демократичні ініціативи" соціологічного дослідження.

Найбільша міра визначеності у голосуванні за мажоритарними округами - у виборців Партії регіонів (46% визначилися остаточно), найменша - 6% - серед тих, хто не визначився з голосуванням за партію.

Серед тих, хто визначився із голосуванням за кандидата по мажоритарному округу, найбільше важила партійна належність кандидата (32%), ще вагомими чинниками були можливість у майбутньому вирішувати проблеми округу (17%) та особистість кандидата (15%). Значна частина виборців - 34% - взагалі не змогли визначити, чому саме вони обрали того чи іншого кандидата.

Читайте також: На з'їзді "Батьківщина" може зняти з виборів до 40 кандидатів

Лише 18% населення зазначили, що той кандидат, за якого вони ладні проголосувати, працював на окрузі вже кілька років (найбільше таких виявилося серед виборців Партії регіонів - 32%). Ще 8,5% населення зазначили, що обраний кандидат почав працювати на окрузі з цього року, але до початку виборчої кампанії, 12% - з початком виборчої кампанії, 12% зазначили, що обраний ними кандидат не працював і не працює на окрузі (найбільше таких виявилося серед виборців ВО "Свобода"), а майже половина населення - 49% - взагалі нічого про активність депутатів на окрузі сказати не змогли.

У другій половині вересня, майже за місяць до дня виборів, знали про те, що половина депутатів обиратимуться у мажоритарних округах, 55% тих, хто збирається брати участь у виборах, ще 24% "щось про це чули", а 18% не знали про це взагалі.

Серед тих, хто збирається іти на вибори, наприкінці вересня знали усіх кандидатів на окрузі 6%, багатьох - 13%, кількох головних - 31%, лише одного, за якого голосуватимуть - 11%, не знають нікого - 34% тих, хто братиме участь у виборах.

Лише 12% населення вважає, що виборча кампанія на округах ведеться дуже активно і конкурентно, 27% відповіли, що активно працює лише декілька кандидатів, у 12% - на окрузі активно працює лише один кандидат, а 30% вважають, що у них на окрузі ніхто активно не працює.

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради відбудуться 28 жовтня 2012 р.