ua en ru

ПДВ-облігації призведуть до збільшення внутрішнього держборгу і збільшать прибуток банківської системи України, - Н.Королевська.

ПДВ-облігації призведуть до збільшення внутрішнього держборгу і збільшать прибуток банківської системи України. Про це журналістам заявила глава Комітету промислової, регуляторної політики і підприємництва Верховної Ради Наталія Королівська, передає кореспондент РБК-Україна.

"Випуск ПДВ-облігацій - це збільшення ще на 20 млрд грн внутрішніх позик українського бюджету. Банки можуть на цьому зробити хороший бізнес, тому що з хорошим дисконтом почнуть викупляти у промисловців ПДВ-облігації, і ще зароблятимуть за рахунок внутрішньої позики, яку нададуть державі. Тим самим це буде надприбуток банків і чергові колосальні втрати промисловців. Адже НДС-облігацію в модернізацію не вкладеш і зарплату не виплатиш. При цьому обігові кошти закінчуються, тому підприємства будуть вимушені по будь-якому дисконту віддавати облігації банкам", - заявила Н.Королевська.

За її словами, в березні-квітні держава вже збільшила внутрішні позики у банків на 5-6 млрд грн, а випуск облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) призведе до ще більшого відтоку коштів з економіки України.

Нагадаємо, Кабінет міністрів планує випустити ОВДП терміном 2-3 роки для погашення заборгованості перед підприємствами по ПДВ. Очікується, що підприємства, яким заборгованість по ПДВ буде відшкодована ОВДП, зможуть використовувати держоблігації як заставу для отримання коштів в банках.