ua en ru

НДІ не бачить просування у впровадженні рекомендацій з покращення передвиборчого середовища в Україні

Національний Демократичний Інститут (НДІ) не бачить особливого просування у впровадженні рекомендацій з покращення передвиборчого середовища в Україні, йдеться у звіті НДІ, опублікованому сьогодні, 15 жовтня.

З 10 по 17 вересня міжнародна делегація НДІ здійснювала оцінку передвиборчого середовища в Україні. Посилаючись на тривожно низький рівень довіри населення до політичних інституцій в Україні, делегація закликала негайно вжити заходів щодо вирішення проблем, які в сукупності загрожують проведенню чесних парламентських виборів 28 жовтня 2012 р. В сьогоднішньому звіті наводиться оцінка впровадження рекомендацій, наданих делегацією.

Читайте також: Україні слід дозволити обиратися в парламент громадянам з непогашеною судимістю, - IFES

"Серед загальних висновків слід відзначити, що, на жаль, особливого просування у впровадженні рекомендацій передвиборчої делегації НДІ не спостерігається. Більшість з проблем, зазначених у звіті делегації, необхідно вирішувати. Прогрес у впровадженні рекомендацій спостерігається в якості ведення кампаній, кандидати і представники партій звертаються до виборців стосовно важливих питань, учасники виборчого процесу домагаються задоволення скарг у офіційних інстанціях, а також помітний прогрес у сфері просвіти виборців та навчанні членів виборчих комісій. Відсутність покращення і погіршення спостерігаються у великій мірі. Зокрема, викликає занепокоєння відсутність різноманітності думок, точок зору та джерел інформації у медіа середовищі, неврегульоване питання використання веб-камер, підкуп виборців та зловживання адмінресурсом, переслідування, погрози, залякування, а в деяких випадках навіть насильство, відсутність політичного балансу в комісіях, недовіра громадськості до загального виборчого процесу", - говориться у звіті НДІ.

Звіт ґрунтується на результатах роботи виборчих аналітиків НДІ, які працюють в Україні від початку місії і залишатимуться до кінця судового розгляду виборчих скарг. Виборчі аналітики НДІ провели 48 зустрічей із виборчими штабами, кандидатами, виборчими комісіями, об'єднаннями спостерігачів та представниками засобів масової інформації. Звіт був складений із висновків поточної роботи НДІ в Україні та інших поважних організацій, зокрема довготермінового спостереження "Опори", Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO), а також місії спостереження за виборами Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ/ БДІПЛ).

НДІ є некомерційною, неурядовою організацією, працює в більш ніж 70 країнах світу. НДІ відкрив офіс у Києві у вересні 1992 р. З тих пір інститут сприяє розвитку демократії в Україні шляхом зміцнення політичних партій, спостереження за проведенням виборів, розвитку громадянського суспільства та програм з роботи з урядом.

НДІ не бачить просування у впровадженні рекомендацій з покращення передвиборчого середовища в Україні