ua en ru

НБУ заборонив банкам продавати валюту через касу одній особі в один день в сумі більше еквіваленту 80 тис. грн.

Національний банк України заборонив банкам (фінансовим установам) здійснювати операції з продажу іноземної валюти через касу одній особі в один операційний день у сумі, що перевищує в еквіваленті 80 тис. грн, з метою запобігання використанню банківської системи для легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Відповідний пункт міститься в постанові НБУ від 9 вересня 2009 р. №538 "Про затвердження змін до Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України", текст якої має в своєму розпорядження РБК-Україна. Відповідна постанова зареєстрована в Міністерстві юстиції України 9 листопада 2009 р. за №1045/17061 і набирає чинності з 20 листопада 2009 р.

Згідно документу, операції з купівлі валюти на суму, що перевищує 15 тис. грн, здійснюються лише через каси банку, фінансової установи, в операційному залі об'єкта поштового зв'язку після пред'явлення документа, що засвідчує особу, яка здійснює операцію з готівкою, із зазначенням у довідках та квитанціях прізвища, імені, по батькові особи, а на суму, що перевищує 50 тис. грн, крім того, зазначаються серія та номер паспорта (іншого документа, що засвідчує особу), дата видачі та орган, що його видав, місце проживання (реєстрації), ідентифікаційний номер особи згідно з Державним реєстром фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів (за наявності). Копія з відповідних сторінок паспорта, що містять зазначені дані (іншого документа, що засвідчує особу), залишається в документах для банку під час здійснення лише операцій на суму, що перевищує 50 тис. грн. Таким чином, реквізити заповнюються, якщо фізична особа здійснює операцію на суму, що перевищує 50 тис. грн, а в разі здійснення операції на суму, що перевищує 15 тис. грн, зазначаються лише прізвище, ім'я, по батькові цієї особи.

В документі також зазначено, що банк (фінансова установа) має право розпочинати проведення операцій у пункті обміну валюти на підставі наказу по банку про відкриття пункту обміну валюти та після його реєстрації в територіальному управлінні, а також реєстрації реєстратора розрахункових операцій у податковому органі.