ua en ru

НБУ дозволив кредитним установам проводити реорганізацію без ліквідації юридичної особи і дострокового задоволення вимог кредиторів.

Національний банк спростив банкам процедуру зміни форми власності - тепер їм у разі реорганізації не доведеться ліквідовувати юридичну особу і достроково задовольняти вимоги кредиторів, пише «Комерсант-Україна». Це зроблено для прискорення переходу банків в публічні акціонерні товариства, який повинен завершитися в 2011 р.

Згідно з постановою НБУ № 683, що зареєстрована в Мінюсті 10 грудня, внесено зміни до "Положення про особливості реорганізації банків за рішенням їх власників", кредитні установи можуть проводити реорганізацію без ліквідації юридичної особи і дострокового задоволення вимог кредиторів. На відміну від реорганізації шляхом злиття, приєднання, розділу і виділення, у разі зміни форми власності банки не повинні письмово повідомляти про своє рішення кредиторів і публікувати оголошення в пресі. Нагадаємо, згідно з законом "Про акціонерні товариства" до 29 квітня 2011 р. всі банки повинні реорганізуватися в публічні акціонерні товариства.

Учасники ринку вважають, що зміна полегшить процедуру реформування. "Нацбанк хоче, щоб всі акціонерні товариства швидше стали публічними, але необхідність повідомлення кредиторів затягує процес. При випуску цінних паперів у кредиторів є право дострокового пред'явлення зобов'язань, хтось може розглядати зміни форми власності як привід для пред'явлення зобов'язань, хоча, як правило, такого не трапляється", - розповів віце-президент «Альфа-банку» Роман Шпек. Його підтримав перший заступник голови правління «Промінвестбанку» В"ячеслав Юткин. "Нацбанк зробив правильно, давши банкам незалежність від волі акціонерів і спростивши всі процедури. Ряд банків до цих пір не перейшли у відкриті товариства, тому Нацбанк прискорює процес, щоб потім не довелося їх ліквідовувати".

Зміну законодавства потрібно було проводити раніше, оскільки реорганізація була однією з основних умов рекапіталізації державою проблемних кредитних установ. "Ця ухвала запізнилася, оскільки однією з причин того, що уряд вирішив не рекапіталізовувати «Укрпромбанк», стала відмова банку змінити свою форму власності. Якби це відбулося, зараз ситуація в банку могла бути менш хворобливою", - вважає почесний президент рекапіталізованого державою «Укргазбанку» Василь Горбаль. Раніше тимчасовий адміністратор «Укрпромбанку» Костянтин Раєвській повідомляв, що причиною відмови реорганізації банку з ТОВ в ПАТ стала дуже складна процедура, яка могла тривати до півроку, а також необхідність враховувати претензії всіх кредиторів, що порахували себе ущемленими.