ua en ru

НБУ посилив норми обов'язкового резервування банків по валютним вкладам

Національний банк України (НБУ) посилив норми обов'язкового резервування банків по валютним вкладам. Про це йдеться в листі правління Нацбанку від 20 червня 2012 р. № 19-012/6158-6168, текст якого є в розпорядженні РБК-Україна.

"Нестабільність міжнародних товарних та фінансових ринків, яка наразі підсилюється, обумовлює необхідність завчасної мінімізації пов'язаних з нею ризиків. У таких умовах існує необхідність у подальшому вжитті заходів з метою дедоларизації економічних відносин, чому має сприяти поглиблення диференціації нормативів обов'язкового резервування в напрямі посилення преференційних умов резервування під кошти, залучені в національній валюті... У той же час з метою нівелювання окремих чинників виникнення волатильності на міжбанківському кредитному ринку, стимулювання банків до відповідальнішого ставлення до управління власною ліквідністю, а також з урахуванням зменшення упродовж останніх місяців частки обов'язкових резервів, що формуються на окремому рахунку в Національному банку України, вбачається за доцільне підвищити частку обов'язкових резервів, яка має зберігатися щоденно на початок операційного дня на кореспондентському рахунку банку в Національному банку України, а також оптимізувати порядок та умови звернення банків за підтримкою ліквідності через надання кредиту овернайт", - йдеться в листі.

Згідно документу, відтепер встановлюються такі норми резервування:
- по короткостроковим коштам і вкладам юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті - 9% (+1 п.п.);
- по довгостроковим коштам і вкладам юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті - 3% (+1 п.п.);
- по коштам вкладів юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті на вимогу і коштам на поточних рахунках - 10% (+1,5 п.п.);
- по коштам, які залучені банками від банків-нерезидентів та фінорганізацій-нерезидентів в іноземній валюті (крім російських рублів), - 3% (+1 п.п.).

НБУ також підвищив норму обов'язкових резервів на окремому рахунку в Нацбанку з 40% до 50% від суми обов'язкових резервів, що сформовані за попередній календарний місяць.

Крім того, регулятор дозволив банкам зараховувати для покриття обов'язкових резервів на окремому рахунку валютні держоблігації у розмірі 10 % їх номінальної вартості в гривневому еквіваленті.

Нагадаємо, останній раз Нацбанк проводив такі кроки з дедоларізації економіки в березні 2012 р.