ua en ru

НБУ збільшив максимальний термін кредитування ФГВФО у гривні з одного до трьох років

Національний банк України збільшив максимальний термін надання кредиту НБУ Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з одного до трьох років.

Національний банк України збільшив максимальний термін надання кредиту НБУ Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з одного до трьох років. Про це йдеться у постанові Правління Нацбанку від 18 вересня 2014 р. № 587 " Про внесення змін до Положення про кредитування Національним банком України Фонду гарантування вкладів фізичних осіб".

Крім того, цією ж постановою НБУ вніс зміни щодо забезпечень, під які він видає кредит ФГВФО.

Так, тепер Нацбанк надає Фонду кредит під забезпечення державними облігаціями України, крім облігацій зовнішніх державних позик України, строк погашення яких настає не раніше ніж через 10 днів після строку погашення кредиту, за умови, що вони перебувають у власності Фонду і не обтяжені будь-якими іншими зобов'язаннями, у розмірі 100% від їх балансової вартості, але не вищої від номінальної/амортизаційної вартості цих цінних паперів з урахуванням процентів за користування кредитом, тоді як раніше йшлося про розмір 90% їх балансової вартості.

Крім того, згідно з постановою тепер НБУ може кредитувати Фонд гарантування вкладів фізосіб під забезпечення майнових прав за майбутніми надходженнями на поточний рахунок фонду в Нацбанку, у тому числі від спеціального збору, у розмірі 80% від суми забезпечення з урахуванням процентів за користування кредитом.

Також тепер Національний банк має право приймати рішення щодо взяття під забезпечення кредиту Фонду однорідної або змішаної застави.

"У разі прийняття Національним банком у забезпечення кредиту майнових прав за майбутніми надходженнями на поточний рахунок фонду в Нацбанку та появи у власності фонду вільних від обтяжень державних облігацій України фонд повинен замінити частину забезпечення за кредитом на такі цінні папери, про що укладається додатковий договір до договору застави", - йдеться в документі.

При цьому, відповідно до внесених змін, відтепер НБУ пропорційно погашенню кредиту має право частково вивільнити предмет застави за кредитом за умови обов'язкового дотримання відповідності розміру застави та залишків за одержаним кредитом і процентів за користування ним.

Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування.

Зазначимо, 8 вересня 2014 р. Мінфін отримав кошти першого траншу позики на політику розвитку в фінансовому секторі в сумі 500 млн дол., частину з яких буде спрямована на посилення операційного, фінансового та регуляторного потенціалу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.