ua en ru

НБУ дозволив банкам приймати гривневі розрахунки, що надійшли з Криму через іноземні банки

Національний банк України (НБУ) дозволив уповноваженими банкам зараховувати на рахунки резидентів кошти в гривнях, що надійшли через іноземні банки з Криму.

Національний банк України (НБУ) дозволив уповноваженими банкам зараховувати на рахунки резидентів кошти в гривнях, що надійшли через іноземні банки з Криму. Про це йдеться в листі регулятора від 15 вересня 2014 г., текст якого має РБК-Україна.

"Уповноважений банк має право зарахувати на рахунок резидента-отримувача кошти в гривнях, що надійшли через кореспондентські рахунки іноземних банків (крім банків, що розташовані та/або здійснюють свою діяльність на території АР Крим) в гривнях, відкриті в уповноважених банках, за продукцію, роботи, послуги на підставі відповідних договорів з контрагентами з АР Крим", - йдеться в листі.

При цьому уповноважений банк зобов'язаний перевіряти правомірність надходження коштів в гривнях на користь резидента від контрагента з Криму.

Як зазначається у листі, таке рішення прийнято враховуючи припинення діяльності українських банківських установ та їх відокремлених підрозділів на території Криму, з метою забезпечення в умовах тимчасової окупації цієї території отримання резидентами належних їм коштів за продукцію, роботи, послуги за договорами з кримськими контрагентами.

Нагадаємо, з 24 липня 2014 р. Нацбанк ввів надзвичайний режим роботи банків на Донбасі та в Криму.