ua en ru

НБУ відніс банк "Аксіома", "Інтеркредитбанк" та "Меліор Банк" до категорії неплатоспроможних

Правління Національного банку України (НБУ) 9 жовтня 2014 р. прийняло рішення про віднесення ПАТ "КБ "Аксіома", ПАТ "Інтеркредитбанк" та ПАТ "Меліор Банк" до категорії неплатоспроможних.

Правління Національного банку України (НБУ) 9 жовтня 2014 р. прийняло рішення про віднесення ПАТ "КБ "Аксіома", ПАТ "Інтеркредитбанк" та ПАТ "Меліор Банк" до категорії неплатоспроможних. Про це повідомляє прес-службу регулятора.

"За результатами здійснення нагляду за діяльністю ПАТ "КБ "Аксіома", ПАТ "Інтеркредитбанк" та ПАТ "Меліор Банк" з питань дотримання ними законодавства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму Національний банк України неодноразово виявляв у їх діяльності факти порушень законодавства з питань фінансового моніторингу", - пояснюють в НБУ.

Повідомляється, за останні роки Нацбанк неодноразово притягав вищезазначені банки до відповідальності за порушення вимог законодавства з питань фінансового моніторингу. Зокрема, протягом 2012-2014 рр. до ПАТ "КБ "Аксіома" регулятор застосував шість заходів впливу (санкцій) за порушення зазначеного законодавства.

Водночас за результатами перевірок діяльності цих банків, проведених НБУ у вересні 2014 р., установлено факти здійснення масштабних операцій із готівковими коштами в національній валюті.

"Невжиття зазначеними банками заходів, достатніх для запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, створили умови для здійснення ними ризикової діяльності", - додають в Нацбанку.

Зазначимо, усі три банки відносяться до четвертої групи банків (невеликі) і за розмірами активів за класифікацією посідають: "Аксіома" - 131 місце, "Інтеркредитбанк" - 149 місце, "Меліор Банк" - 147 місце.

Нагадаємо, 1 жовтня 2014 р. перший заступник голови Нацбанку Олександр Писарук повідомив, що регулятор готується протягом двох тижнів визнати неплатоспроможними ще кілька банків.

Вже 3 жовтня НБУ відніс до категорії неплатоспроможних "Прайм-банк".