ua en ru

НБУ призначив кураторів у всі банки, які отримали від нього рефінансування, - Гонтарева

Національний банк України (НБУ) призначив куратора у кожен банк, що отримав стабілізаційний кредит або кредити на підтримку ліквідності (крім короткострокових кредитів отриманих під заставу високоліквідних державних цінних паперів через механізм щоденних тендерів).

Національний банк України (НБУ) призначив куратора у кожен банк, що отримав стабілізаційний кредит або кредити на підтримку ліквідності (крім короткострокових кредитів отриманих під заставу високоліквідних державних цінних паперів через механізм щоденних тендерів). Про це повідомила голова Нацбанку Валерія Гонтарева, йдеться у повідомленні регулятора у Facebook.

За словами Гонтаревої, таке рішення прийнято з метою посилення контролю за належним використанням коштів рефінансування.

При цьому вона підкреслила, що це ні в якому разі не означає, що у цих банках відбувається щось надзвичайне, "це нормальний робочий процес".

"І ті банки, яким Національний банк нещодавно надав стабілізаційні кредити, розглядаються регулятором як системні, а значить найважливіші для фінансової стабільності всієї банківської системи зокрема та країни в цілому. А інститут кураторства є загальновизнаною світовою практикою у діяльності центральних банків, і вітчизняний центральний банк планує активно запроваджувати та розвивати його в нашій державі. Ми також плануємо запровадити у подальшому інститут кураторства на постійній основі, особливо в системних банках, навіть, незалежно від надання ресурсної підтримки Національним банком", - пояснила голова НБУ.

Також повідомляється, що наразі відпрацьовуються механізми нагляду і контролю за використанням державних коштів банками та своєчасним виконанням ними зобов'язань перед клієнтами і вкладниками. Регулятор сподівається, що таке посилення контролю за діяльністю банків, стане нормою та позитивно вплине на ситуацію в банківській системі та сприятиме зміцненню довіри громадян до неї.

Нагадаємо, 11 вересня 2014 р. Національний банк України прийняв рішення про надання двом системним банкам, що відносяться до першої групи за розміром активів, стабілізаційних кредитів на суму близько 2 млрд грн.