ua en ru

НБУ повинен мати широкий набір інструментів для впливу на валютний ринок, - нардеп Олександр Шепелєв

Можливе надання Національного банку України (НБУ) правом тимчасового введення обов'язкового продажу частини валютного виторгу може послабити девальваційний тиск на гривню, вважає народний депутат, член комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики Олександр Шепелєв.

Даний механізм дозволить підвищити рівень пропозиції іноземної валюти в Україні. При цьому нардеп Шепелєв додав, що введення цієї заходи має бути ретельно продуманим.

"Нацбанк повинен мати набір гнучких інструментів, які дозволили б йому оперативно вводити на валютному ринку певні вимоги щодо проведення валютних операцій. Тимчасове повернення до практики продажу частини валютного виторгу, як і коректування строків розрахунків за зовнішньоторговельними операціями, відносяться до таких інструментів", - вважає Шепелєв.

Він також додав, що сподівається на розуміння бізнес-спільнотою доцільності надання таких прав Національному банку, хоча не виключає і наявності інших точок зору.

"З урахуванням складності і неоднозначність даного питання, важливо, щоб можливе введення продажу частини валютного експортної виручки було ретельно продуманим, і застосовувалася лише у разі наявності реальної необхідності в цьому інструменті", - повідомив член комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики Олександр Шепелєв.