ua en ru

НБУ домовився з керівниками 40 найбільших банків про курс долара не більше 12,5 грн

Національний банк України та керівники найбільших 40 банків у ході чергової зустрічі в п'ятницю домовилися про адміністративні та ринкові механізми, необхідних для приведення курсу валюти до ринкового рівня, зокрема вони домовилися, що долар буде коштувати не більше 12,5 грн.

Національний банк України та керівники найбільших 40 банків у ході чергової зустрічі в п'ятницю домовилися про адміністративні та ринкові механізми, необхідних для приведення курсу валюти до ринкового рівня, зокрема вони домовилися, що долар буде коштувати не більше 12,5 грн. Про це повідомив голова правління банку "Фінансова ініціатива" Андрій Циктор, передає прес-служба банку.

"Всі учасники наради, в тому числі керівництво НБУ, прийшли до розуміння того, що ринковий курс долара повинен бути в межах 12 грн. Більш того, Національним банком за підтримки керівників банків були знайдені механізми, які дозволять привести курс долара (в основному на міжбанківському і готівковому ринку) до величини 12,50 грн за долар вже на наступному тижні", - повідомив Циктор.

За його словами, є повне порозуміння між керівниками банківських установ і керівництвом Нацбанку щодо заходів і дій, які потрібно здійснювати для того, щоб система працювала з ринковим курсом.

Крім того, банкіри обговорили доцільність продовження обмежень щодо роботи банків з клієнтами. "Національний банк прислухався до рекомендацій (побажань) керівників найбільших банків, щодо недопущення збільшення обмежень по роботі з клієнтами. Діючі обмеження по виплатах депозитних вкладів поки залишаються в силі", - додав він.

Циктор також додав, що адміністративні та ринкові механізми, які вводить НБУ, повністю підтримуються керівниками банків. "Це дає нам впевненість в тому, що всі ці механізми почнуть працювати, а якщо точніше, фактично деякі з них вже працюють зі середовища і тепер так само увійдуть в дію з наступного тижня. Ми сподіваємося, що вже наступного тижня як фізичні особи, так і юридичні особи, імпортери і експортери будуть мати можливість працювати з курсом, наближеним до розрахункового - близько 12 грн за долар", - резюмував голова правління банку.