ua en ru

Науково-експертне управління ВР пропонує відхилити законопроект, що передбачає введення кримінальної відповідальності юросіб

Науково-експертне управління Верховної Ради України (ВР) рекомендує парламенту відхилити законопроект № 2032, яким передбачається введення кримінальної відповідальності відносно юросіб. Відповідний висновок експертів опублікований на офіційному сайті ВР.

Згідно з висновками експертів, положення проекту суперечать основним засадам кримінального права України, зокрема, принципу особистої відповідальності та принципу винної відповідальності особи.

Крім того, на думку експертів, положення проекту фактично передбачають створення в кримінальному законодавстві України юридичної фікції, згідно з якою юридична особа буде піддаватися санкціям, тобто апріорі вважатися, такою, що вчинила злочин, в тому випадку, якщо певний злочин скоїв її керівник, засновник, учасник або інша уповноважена особа. Таким чином, запропонована конструкція вимагає вважати юридичну особу, такою що вчинила злочин, в тих випадках, коли фактично не встановлено скоєння ним будь-якого суспільно небезпечного діяння.

Запропоновані проектом "заходи кримінально-правового характеру" щодо юридичних осіб є надмірними, оскільки чинне законодавство України вже містить набір адміністративних санкцій, які застосовуються до юридичних осіб у разі порушення ними законодавства.

"Оцінюючи можливі наслідки прийняття даного проекту, слід зазначити, що пропоновані проектом новації в сучасних умовах (зокрема, з урахуванням нинішнього рівня правосвідомості та рівня корумпованості суспільства і державного апарату) можуть дати новий імпульс тим явищам, які негативно впливають на економіку України, зокрема, зменшення обсягу інвестицій, відпливу іноземного капіталу та тінізації економіки. Загалом можна зі значною упевненістю припускати, що положення проекту вироблять негативний вплив на розвиток національної економіки. Узагальнюючий висновок: за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно від хилити", - йдеться в висновках експертів ВР.

Читайте також: Кабмін схвалив законопроект про можливість застосування до юрособам кримінальної відповідальності за корупцію.