ua en ru

НАТО допоможе Україні ліквідувати ще один радіоактивний могильник

НАТО допоможе Україні ліквідувати ще один радіоактивний могильник Ілюстративне фото (nato.int)

Проект реалізують упродовж 18 місяців

НАТО допоможе Україні знешкодити могильник радіоактивних відходів у селі Цибулеве у Кіровоградській області. Про це пише РБК-Україна з посиланням на "Голос Америки".

Зазначаається, що контракт на здійснення проекту підписали генеральний менеджер агенції НАТО з підтримки та постачання Пітер Домен та очільник української інжинірингової компанії NT-Engineering Віталій Дем’янюк.

Могильник на військовому об’єкті "Цибулеве" належить до "історичних". Радіоактивні відходи, що там зберігаються, були утворені ще в процесі діяльності Радянської Армії на території України. ​

Як пояснюють інженери, це, по суті, "брудна бомба". І хоч вона знаходиться на охоронюваній території (військовій базі Міністерства оборони), проте несе в собі загрозу незаконного розповсюдження радіоактивних матеріалів та ризики для довкілля.

Згідно з проектом, на об’єкті проведуть радіаційне обстеження, відтак іонізуючі джерела випромінювання вилучать і відвезуть на місце постійного безпечного захоронення. Після цього територію рекультивують та відновлять.

Проект буде реалізований упродовж 18 місяців, його вартість становить 1,5 млн євро. Основними донорами проекту виступили Німеччина і Норвегія.

Раніше РБК-Україна писало, що це вже другий такий проект НАТО в Україні. Перший спільний проект із захоронення історичних радіоактивних відходів був успішно і швидко реалізовано протягом 2016-2017 років. Об'єкт "Вакуленчик" у Житомирській області було звільнено від радіоактивних матеріалів.