ua en ru

"Наш край" вимагає від Кабміну виконати обіцянку і скасувати формулу "Роттердам+", - Кальцев

"Наш край" вимагає від Кабміну виконати обіцянку і скасувати формулу "Роттердам+", - Кальцев

Відповідне звернення було направлено прем'єру Гройсману

Виконувати власні обіцянки і, відповідно, негайно скасувати "незаконну і корупційну" формулу "Роттердам+", за якою розраховується вартість вугілля на українських ТЕС, вимагає від уряду партія "Наш край". Про це заявив співголова партії Сергій Кальцев.

За словами співголови партії, скасування формули "Роттердам +" – це безпосередня обіцянка прем'єра, яку він дав в минулому місяці.


"Разом з тим, до цих пір ні скасування формули, ні пояснення, чому її необхідно продовжувати використовувати, від уряду немає. Ми вимагаємо від прем'єр-міністра скасувати цю корупційну формулу "Роттердам+" і дати доручення Насалику застосовувати для обчислення тарифу іншу формулу, яка буде відповідати українським реаліям", – заявив Кальцев.

Він додав, що ще 6 липня на засіданні Кабміну урядовці повинні були розглянути законність застосування формули.

"Ми чули багато заяв від міністра енергетики Ігоря Насалика про можливості зміни формули з ціною вугілля, яка буде ґрунтуватися на його вартості на польській біржі. Але до сих пір всі заяви залишились лише заявами. Ніяких конкретних кроків для того, щоб скасувати формулу, немає", – резюмував Сергій Кальцев.

"Наш край" вимагає від Кабміну виконати обіцянку і скасувати формулу "Роттердам+", - КальцевЯк повідомляли ЗМІ, на засіданні уряду 1 липня 2016 Володимир Гройсман назвав неприйнятною нову формулу розрахунку ціни енергетичного вугілля у визначенні оптової ринкової ціни на електроенергію. За його словами, це рішення НКРЕКП спричинило за собою збільшення ціни на електроенергію для промисловості, що, в свою чергу, може негативно позначатися на конкурентоспроможності національної економіки.

У березні 2016 року НКРЕКП затвердила методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. По ній ТЕС продають електроенергію на ринок. В ній, зокрема, враховується ціна на вугілля. Ціна вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації обчислюється за формулою "вартість вугілля в порту Роттердам + вартість його доставки в Україну".