ua en ru

Нардепи заборонили трансляцію платних інтерактивних передач

Верховна Рада Україна (ВР) сьогодні, 9 лютого, в ході пленарного засідання, ухвалила в другому читанні закон № 4510 від 20 травня 2010 р. "Про телебачення і радіомовлення" (щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами) ". За відповідне рішення проголосували 302 депутати з мінімально необхідних 226.

Згідно з текстом закону, забороняється трансляція програм і передач з інтерактивними конкурсами (іграми, вікторинами), умови яких прямо чи опосередковано передбачають платне набуття особою статусу її учасника та/або в яких телеглядачам і радіослухачам з метою отримання виграшу у грошовій або майновій формі за особисту перемогу пропонується звернутися до телерадіоорганізації у будь-який спосіб (здійснити телефонний дзвінок, відправити смс - повідомлення і т.д.), що передбачає стягнення коштів за з'єднання та/або телефонну розмову за ціною, що не відповідає обраному абонентом тарифного плану, або отримання додаткової послуги оператора телекомунікацій , не включеної до переліку послуг, передбачених договором (тарифного плану).

Ця заборона не поширюється на канали з обмеженим доступом і передач у яких участь у вікторині не передбачає плати в будь-якому вигляді.

Трансляція програм і передач з платними інтерактивними конкурсами повинна постійно супроводжуватися поточною інформацією про обсяг дзвінків та шанси підключення до студії. Такі програми або передачі повинні супроводжуватися текстами попередження про те, що вони є платними. Кожне попередження має займати не менше 20% площі (обсягу) екрана. Колір тексту попередження має бути контрастним щодо кольору фону попередження, а його розмір не менше розміру номера телефону, за яким учасникам пропонується телефонувати.