ua en ru

Нардеп пропонує заборонити аборти в Україні

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 10170 від 12 березня 2012 р. ініційований народним депутатом від фракції БЮТБ про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони штучного переривання вагітності (абортів). Текст законопроекту опубліковано на офіційному сайті ВР.

Законопроектом пропонується заборонити аборти. Проводити операції по штучному перериванню вагітності, згідно з проектом закону, можна буде лише в тих випадках якщо вагітна страждає туберкульозом, діабетом, тяжкими захворюваннями легень, нирок, печінки, серця, серцево-судинними і онкологічними захворюваннями; якщо вагітна не досягла 16 років; знаходиться в місцях позбавлення волі; вже має п'ятьох дітей; а також у разі смерті чоловіка або інвалідності вже наявного дитини.

Крім того, законопроект передбачає внесення зміни до Кримінального кодексу України, згідно з яким проведення аборту або проведення штучного переривання вагітності у випадках, коли це допускається законодавством, але обличчям, які мають спеціальної медичної освіти карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1тис. 700 грн) або громадськими роботами на строк від ста до двохсот годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років.

Згідно з чинним законодавством, жінка може добровільно зробити аборт, якщо термін вагітності не перевищує 12 тижнів. В окремих випадках він може бути зроблений з 12-ї по 28-й тиждень вагітності за соціальними або медичними показниками.
Крім того, глава Української греко-католицької церкви та Римо-католицької церкви, звернулися до Верховної Ради України із закликом змінити законодавство і заборонити в Україну аборти.

Варто зазначити, що аборти за бажанням жінки на ранніх стадіях вагітності дозволені на території СНД і Балтії, в колишніх югославських республіках, Австралії, Австрії, Албанії, Бельгії, Болгарії, Угорщини, В'єтнамі, Німеччині, Греції, Данії, Італії, Камбоджі, Канади, КНР, на Кубі, в Монголії, Нідерландах, Норвегії, Румунії, Сінгапурі, Словаччині, США, Тунісі, Туреччині, Франції, Чехії, Швеції, ПАР.

В Афганістані, Анголі, Бангладеш, Венесуелі, Гватемалі, Гондурасі, Єгипті, Індонезії, Іраку, Ірані, Ірландії, Ємені, Колумбії, Лівані, Лівії, Мавританії, Малі, Непалі, Нікарагуа, ОАЕ, Омані, Парагваї, Папуа-Новій Гвінеї, Сальвадорі, Сирії, Чилі, на Філіппінах аборти повністю заборонені (як правило, крім випадків порятунку життя жінки).

Також варто відзначити що на пострадянському просторі вже є досвід заборони абортів. Так в СРСР в 1936 року було прийнято постанову ЦВК і РНК СРСР, що забороняє аборт. Перед цим була організована "широка підтримка трудящими" проекту закону про заборону аборту (проект був опублікований в травні 1936 року) в засобах масової інформації. У самому тексті постанови говориться, що радянський уряд пішло "назустріч численним заявам трудящих жінок".

До 1940 року різко зросла дитяча смертність лише за рік від неприродних і насильницьких причин загинули 1,4 тис. дітей у віці до 1 року.

У 1955 р. заборону абортів в СРСР скасували.