ua en ru

Нардеп пропонує створити Розрахунковий центр, який має стати повноцінним банком

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований проект закону № 2662, ініційований народним депутатом від Партії регіонів Андрієм Пінчуком, згідно з яким Розрахунковий центр повинен отримати банківську ліцензію. Текст законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу та умов функціонування розрахункового центру по обслуговуванню договорів на фінансових ринках" опублікований на офіційному сайті ВР.

Згідно зі змінами, які пропонується внести в закон "Про банки і банківську діяльність", Розрахунковий центр це банк, що функціонує у формі публічного акціонерного товариства. Національний банк України визначає особливості регулювання та нагляду за банком, який має статус розрахункового центру по обслуговуванню договорів на фінансових ринках, з урахуванням специфіки його діяльності.
Таким чином, Розрахунковий центр, створення якого планується в жовтні, буде не просто монополістом на ринку розрахунків по операціях з цінними паперами, а стане повноцінним банком.

У чинному законодавстві вказано, що розрахунковий центр зі статутним капіталом 100 млн грн має отримати від Нацбанку ліцензію на окремі банківські операції, генеральну валютну ліцензію і статус учасника системи електронних платежів НБУ. Як банківська установа Розрахунковий центр повинен буде мати капітал мінімум 120 млн грн. "При створенні Розрахункового центру Національний банк не має правових підстав для регулювання його діяльності і контролю, адже тільки до банків, наприклад, НБУ може застосовувати заходи впливу, проводити виїзні та безвиїзні перевірки", - йдеться в пяснітельной записці.