ua en ru

Нардеп пропонує підняти акциз на пиво майже у 5 разів

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 11323, ініційований народним депутатом від Партії регіонів Павло Климець, яким пропонується підняти акциз на пиво майже у 5 разів. Текст законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запобігання поширенню пивного алкоголізму) опублікований на офіційному сайті ВР.

На даний момент акциз на солодове пиво становить 0,81 грн за літр напою. Законопроектом пропонується вимірювати акциз з розрахунку півтори ставки акцизу на етиловий спирт (який в свою чергу пропонується підвищити з 45,87 до 49,49 грн за літр 100% спирту).

Таким чином, акциз на 1 літр пива з вмістом спирту 8% складе 5,9388 грн. Однак, до 1 січня 2014 р. автор документа пропонує застосовувати одну ставку акцизу на етиловий спирт, тобто ставка акцизу в 3,9592 грн на літр пива з вмістом спирту 8%. Ставка акцизу в цьому випадку може найближчим часом зрости в 4,88 рази - з 0,81 грн до 3,9592 грн за літр пива.

Слід зазначити, що в разі прийняття законопроекту ставка акцизу буде відрізнятися в залежності від вмісту спирту в пиві.
"Сплата акцизного податку з пива, яке продається на розлив і з пива, в якому вміст алкоголю може змінюватися під дією природних процесів бродіння не може бути виміряна, сплачується за ставкою аналогічної пива з вмістом алкоголю 8%", - наголошується в документі.

Крім змін в обчисленні акцизу на пиво, депутати пропонують збільшити ставку акцизу на ряд товарів, зокрема на: вина натуральні з доданням спирту та міцні з 2,33 грн за літр до 2,51 грн; інші зброджені напої; суміші із зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями - з 44,87 грн за 1 літр 100% спирту до 49,49 грн; сидр і перрі (без додання спирту) - з 0,46 грн за літр напою до 0,5 грн.

Як заявив автор проекту закону РБК-Україна, підняття акцизу на пиво дозволить значно збільшити дохідну частину бюджету: "За нашими оцінками після вступу закону в силу дохідна частина бюджету збільшиться мінімум на 3, 7 млрд грн", - сказав Климець.