ua en ru

Оподаткування цінних паперів, які ініціюють Мінфін та ДПСУ, почистить капітали банків, - експерти

Перехід на оподаткування операцій з цінними паперами за результатами бухгалтерського обліку, який ініціює Державна податкова служба (ДПСУ) та Мінфін за підтримки НБУ, НКЦПФР й деяких учасників ринку, дестимулює банки використовувати «сміттєві» цінні папери (ЦП) для мінімізації податкового результату. Таку думку РБК-Україна висловила голова комітету НАБУ з питань оподаткування та обліку, в.о. голови правління «КредіАгріколь Банк» Євгенія Чемерис.

«Ніяких миттєвих змін з капіталами фінустанов не відбудеться. Але зберігання таких «цінних паперів спецпризначення» в балансі втратить сенс», - сказала банкір.

Також Чемерис звернула увагу на те, що ймовірне введення податку з позабіржових операцій ускладнить змогу штучно підтримувати ринкову вартість ЦП через їх періодичну прогонку між пов'язаними особами, бо за кожну таку операцію треба буде платити 3% з обороту. «Хоча відношення до цього податку є досить неоднозначним серед учасників ринку, не можна не визнати його «санітарної» ролі на ринку ЦП. Особливо це буде стосуватися векселів, які, на відміну від акцій, обертаються лише на позабіржовому ринку», - зауважила представник НАБУ.

За словами Чемерис, через необхідність складання фінансової звітності за міжнародними стандартами вже за підсумками 2012 р., банки будуть вимушені переоцінювати ЦП, з яких подекуди сформований і їх капітал. Але, оскільки не в кожному випадку вартість ЦП дорівнюватиме їх балансовій вартості, це може мати негативний вплив на капітал.

«Фінансові установи вже зараз повинні подумати, яким чином вони збираються нівелювати цей негативний вплив», - резюмувала Чемерис.

Читайте також: НКЦПФР схвалила проект положення про об'єднання професійних учасників фондового ринку