ua en ru

На українському ринку цукру можливий дефіцит обсягом 600-700 тис. т, - експерт.

На споживчому ринку України може виникнути дефіцит цукру обсягом 600-700 тис. т, повідомив "РБК-Україна" керівник групи експертів Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа. На його думку, дефіцит доведеться покривати за рахунок використання квоти ВТО на імпорт цукру-сирцю, комерційних закупівель і використання запасів Аграрного фонду і Держрезерву. "Втім, навіть імпорт не зможе здешевити цукор на внутрішньому ринку, адже його світова ціна росте. Білий цукор вже зашкалює за 600 дол. за т, а цукор-сирець досягає 500 дол. за т. До того ж, велика частина продукції для експорту вже законтрактована", - відзначив аналітик. Динаміка зростання цін, за його словами, достатньо висока. Так, якщо торік в сезон виробництва оптова ціна досягала 3,8 грн/кг, то зараз 5,5 грн/кг, відповідно, роздрібні ціни досягають 8-9 грн. Втім, як відзначив експерт, подорожчання цукру не очікується протягом поточного сезону. Як повідомив В.Лапа, в Україні зниження виробництва цукру відбувається з 2005 р., коли цукрозаводи мали перевиробництво. З тих пір виробництво продукції постійно падає, тоді як частка імпорту росте.

Ємкість українського ринку цукру - 2 млн т на рік. Виробництво цукру минулого сезону склало 1,573 тис. т, знизившись на 15%. За підрахунками асоціації "Укрцукор", в 2008 р. рентабельність виробництва цукру склала 2%. За підрахунками асоціації, загальний збиток цукрових підприємств в 2008 р. перевищив 1 млрд грн.