ua en ru

На відкритті фондових торгів в США 28 квітня очікується підвищення провідних індексів.

На відкритті фондових торгів в США 28 квітня очікується підвищення провідних індексів, повідомляє РБК. Ф'ючерси на біржові індекси США сьогодні торгуються в зеленій зоні - через день після масивних розпродажів на американському фондовому ринку. Експерти відзначають, що сьогодні на американських біржах може статися технічний відскік вгору на тлі сприятливої корпоративної звітності, яка може затьмарити перманентні боргові проблеми Греції. Крім того, інвестори чекають підсумків засідання Федеральної резервної системи (ФРС), сподіваючись, що американський центробанк знов пообіцяє утримувати ставки на виключно низькому рівні протягом "тривалого періоду".

Позитивним фоном для майбутніх торгів послужать прогнози про збереження ФРС США ключової ставки на мінімальному рівні. При цьому офіційні особи банку указують, що таке рішення буде обумовлено не тільки динамікою відновлення американської економіки, яку вони оцінюють як що прогресує, і рівнем безробіття, який вже три місяці тримається на помірному рівні в 9,7%, але і проблемною ситуацією в єврозоні. У ФРС розуміють, що повідомлення про посилювання кредитно-грошової політики країни можуть більше дестабілізувати ситуацію в Європі, відзначають експерти.

Надзвичайну стурбованість інвесторів викликає можливість епідемічного розповсюдження кризи в грецькій економіці на інші європейські країни. Напередодні міжнародне рейтингове агентство Standard&Рoor's (S&Р) знизило довгострокові кредитні рейтинги Греції відразу на три ступені - до BВ+, перевівши їх в так звану спекулятивну категорію. Одночасно короткостроковий кредитний рейтинг Греції був знижений до рівня А-2. Але аналітики S&Р не обмежилися рейтинговими діями лише відносно Греції і переглянули довгострокові суверенні кредитні рейтинги іншої проблемної південноєвропейської країни - Португалії - в іноземній і національній валютах у бік пониження - до рівня А-. Короткострокові рейтинги в іноземній і національній валютах Португалії також понижені - до А-2. Таким чином, довгострокові рейтинги Португалії знижені відразу на два ступені, і тепер суверенні рейтинги країни знаходяться в 4 ступенях від так званої спекулятивної категорії.

Торги можуть відкритися в "мінусі" для ряду компаній банківського сектора, оскільки напередодні почалися слухання в сенаті США відносно найбільшого американського банку Goldman Sachs Group Inc., обвинуваченого в шахрайстві. 27 квітня котирування цінних паперів Goldman Sachs вже відреагували на цю подію 1-процентним зниженням.

Вдало торги можуть скластися для виробника інтегральних мікросхем для пристроїв зв'язку Broadcom Corporation, оскільки анонсовані компанією дані про об'єм продажів за II квартал перевищують прогнози аналітиків. Та ж тенденція може розповсюдитися на Dow Chemical, що веде хімічну компанію США. Всупереч прогнозам, її чистий прибуток виріс майже в 20 разів - до 466 млн дол. Чиста виручка Dow Chemical за звітний період збільшилася на 48% - до 13,41 млрд дол. В цілому сприятлива корпоративна статистика може набудувати інвесторів декілька оптимістичніше.

За станом на 15:20 за київським часом котирування ф'ючерсів на індекс Dow Jones виросли на 28 пунктів (+0,26), на індекс S&Р - на 3,2 пункту (+0,27%), на індекс Nasdaq - на 9,5 пункту (+0,47%).