ua en ru

На відкритті фондових торгів в США 16 грудня очікується зростання провідних індексів.

На відкритті фондових торгів в США 16 грудня 2009 р. очікується зростання провідних індексів на тлі макроекономічних новин. З оптимізмом інвестори чекають публікації ряду макроекономічних показників, які можуть укріпити упевненість в тому, що американська економіка стрімко рухається до відновлення. Зокрема, сьогодні будуть опубліковані дані за об'ємом будівництва нових будинків в США в листопаді 2009 р. (прогноз аналітиків - 575 тис. одиниць), а також дані по динаміці споживчих цін в країні в минулому місяці (прогноз - зростання на 0,4% в місячному численні). Крім того, сьогодні опублікують дані за об'ємом платіжного балансу в США за підсумками III кварталу 2009 р. (прогноз - дефіцит у розмірі 108 млрд дол.), а Федеральна резервна система США ухвалить рішення про подальшу долю облікової ставки (аналітики прогнозують, що ставка залишиться на колишньому рівні - в діапазоні 0-0,25% річних).

У перші години торгів можуть подорожчати акції нафтовидобувних і гірничодобувних компаній, чому сприятиме зростання цін на нафту і метали. Зокрема, очікується зростання котирувань найбільшої в світі нафтової компанії ExxonМobil Corp. і одного з найбільших в світі золотошукачів Barrick Gold Corp. і його конкурента Newmont Mining. Можуть подорожчати і акції виробника мікросхем для безпровідного зв'язку Broadcom, оскільки компанія підвищила прогноз по своїх продажах на поточний квартал до 1,32 млдр дол.

На тлі публікації фінансового звіту, що перевершив очікування аналітиків, можуть подорожчати акції одного з найбільших в світі виробників графічного ПЗ Adobe Systems Inc.

За станом на 15:15 за київським часом котирування ф'ючерсів на індекс Dow Jones підвищилися на 42 пункти (+0,4%), на індекс Nasdaq - на 11 пунктів (+0,61%), на індекс S&Р - на 4,8 пункту (+0,43%).