ua en ru

На фондовому ринку Європи з'явився індекс, до якого входять підприємства, що керуються християнськими цінностями.

На фондовому ринку Європи з'явився індекс, до якого входять підприємства, що керуються християнськими цінностями, повідомляє РБК daily.

Тепер особливо педантичні в питаннях моральності інвестори зможуть вкладати кошти в індекс Stoxx Europe Christian, розроблений за підтримки Ватикану. Керівництво Stoxx, що оголосило в понеділок про запуск нового індексу, пояснило його створення зростанням попиту з боку інвесторів на акції компаній, що керуються християнськими цінностями.
На сьогодні Stoxx Europe Christian index включає 533 компанії з індексу Stoxx Europe 600. Як повідомила РБК daily представник Stoxx Андреа Вайдеманн, на даний момент в індекс потрапили такі великі європейські концерни, як BP, HSBC, Nestle, Vodafone, Royal Dutch Shell, GlaxoSmithKline, Siemens, Rio Tinto.
Зрозуміло, що потрапити в StoxxEurope Christian зможуть далеко не всі компанії. Вхід в індекс заборонений фірмам, діяльність яких пов'язана з тютюном, зброєю, порнографією, азартними іграми і контролем над народжуваністю - словом, підприємствам, що заробляють на явищах, що підпадають під церковні заборони. Таким чином, до нового індексу навряд чи увійдуть провідні тютюнові концерни, як, наприклад, Imperial Tobacco, або виробники озброєння, як BAE Systems.
Критерії для включення в новий індекс розробила американська управляюча компанія Christian Brothers Investment Services, що спеціалізується на соціально відповідальних інвестиціях згідно католицьким цінностям, повідомляє Financial News. У комітет з відбору компаній входять представники Ватикану, вчені і професійні інвестори. Stoxx Europe Christian index розраховується в євро і в доларах і враховує показники компаній з 31 грудня 2004 р. по теперішній час. Він переглядатиметься двічі в рік, в червні і грудні. Як повідомив генеральний директор Stoxx Хартмут Граф, "католицький індекс був створений у зв'язку зі зростанням кількості учасників християнських ринків, що вважають за краще інвестувати згідно з їхніми релігійним уявленням".