ua en ru

Н.Шуфрич: Зберігається небезпека підтоплення лівого берега Києва та Подолу під час максимальних піків повені в Дніпрі.

Зберігається небезпека підтоплення лівого берега Києва та Подолу під час максимальних піків повені в Дніпрі в районі Києва. Про це журналістам на брифінгу повідомив міністр з надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич, передає кореспондент РБК-Україна.
Н.Шуфрич заявив, що за умови збереження максимального рівня води в районі Києва на позначці 94,5 м, повінь не загрожує Києву. Однак, якщо рівень води сягне чи перевищить позначку 95 м, то вода може підтопити лівий берег Києва та Поділ, оскільки висота захисних дамб на лівому березі не перевищує 95 м.
Також Н.Шуфрич додав, що під час максимального рівня води на Дніпрі в районі Києва, який прогнозується з 17 до 23 квітня, Київське водосховище готове акумулювати воду в обсязі 1 тис. куб. м/с. Також він додав, що на сьогодні щосекунди з Київського водосховища в Дніпро скидається 5000 куб. м/с води, а у 2008-2009 рр. під час повені цей показник не перевищував 2,5-2,7 тис. куб. м/с.
Також Н.Шуфрич додав, що 14 квітня МНС матиме точний перелік населених пунктів нижче Києва, які можуть бути підтоплені в період піку повені.
На думку міністра, вже сьогодні можна сказати, що небезпека підтоплення на рівні фундаменту загрожує селам Вишеньки та Гнідину, які побудовані на заплавній території Дніпра. Також він не виключив, що невелике підтоплення загрожує і Кончі-Заспі.
В цілому на боротьбу з повінню виділено 125-130 млн грн, з них попереднім урядом - 95 млн грн, а решта - діючим.