ua en ru

Н.Саркозі прибув на Гаїті для обговорення плану допомоги після руйнівного землетрусу.

Президент Франції Ніколя Саркозі прибув з першим в історії візитом на Гаїті, колишню французьку колонію, щоб запропонувати допомогу після руйнівного землетрусу. За словами французької влади, Н.Саркозі оприлюднить деталі плану з реконструкції Гаїті, якщо він буде схвалений владою Порт-о-Пренса. План відрізняється від озвучених раніше пропозицій Гаїті, США і ООН сконцентрувати владу за межами зруйнованої столиці і розвивати сільське господарство і туризм, передає Associated Press.

Тим часом, жителі Гаїті по-різному ставляться до візиту французького Президента. Деякі позитивно сприймають зацікавленість Франції в положенні країни, що постраждала від землетрусу, тоді як інші, як і раніше, негативно наслаштовані по відношенню до французької влади, пам'ятаючи про гаїтянську революцію 1791-1803 рр., що принесла Гаїті незалежність від колонізаторів і що забрала численні життя.

Нагадаємо, серія руйнівних землетрусів сталася на Гаїті 13 січня 2010 р. Підземні поштовхи досягали 7 балів, значно зруйнувавши столицю республіки м. Порт-о-Пренс і прилеглі території. Жертвами стихії, за останніми даними, стали 270 тис. осіб.