ua en ru

М.Оніщук переконаний, що розгляд виборчого спору у ВАСУ буде забезпечений виключно у правовий спосіб.

Міністр юстиції України переконаний, що розгляд виборчого спору у Вищому адміністративному суді як суді першої і останньої інстанції стосовно рішення Центральної виборчої комісії про встановлення результатів виборів буде забезпечений виключно у правовий спосіб. Про це йдеться у розповсюдженій сьогодні заяві міністра.

"Останні президентські вибори довели, що демократичні традиції, які поступово утверджуються в українському суспільстві, а також сформований конституційно-правовий порядок, незважаючи на надзвичайно високий рівень політичної конкуренції та окремі вади процесу голосування, забезпечили право народу України обирати собі владу як це задекларовано статтею 5 Конституції України. В правовій площині є підстави стверджувати, що під час виборчих перегонів дії суб'єктів виборчого процесу відбувалися відповідно до прав та повноважень, наданих їм законом, зокрема це стосується і виборчих комісій усіх рівнів.

Відтак можна констатувати, що в країні були дотримані вимоги частини другої статей 3 і 19 Конституції України, відповідно до яких утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави, а органи державної влади та їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією і законами України.

Розвиток подій до, під час і після першого та повторного голосування засвідчив, що право громадян та інших суб'єктів виборчого процесу на судовий захист реалізується згідно з Конституцією і чинним законодавством України", - заявив М.Оніщук.