ua en ru

М.Оніщук: Перереєстрація депутатів коаліції у зв'язку з ухваленням нового закону про регламент ВР не є обов'язковою.

Перереєстрація депутатів коаліції у зв'язку з ухваленням нового закону про регламент Верховної Ради України не є обов'язковою. Про це журналістам повідомив міністр юстиції Микола Оніщук, передає кореспондент РБК-Україна.

Він уточнив, що закон про регламент не містить перехідних положень, згідно з якими коаліція повинна була б підтверджувати своє існування. «Закон не передбачає вимоги щодо перереєстрації коаліції, надання підписів», - сказав він.

За його словами, цей закон не має зворотної сили. Таким чином, документує умови створення нової коаліції.

В Україні набув чинності закон №1861- VI "Про регламент Верховної Ради України". Документ опублікований сьогодні в газеті "Голос України".

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила закон "Про регламент Верховної Ради України" 10 лютого 2010 р. За відповідне рішення проголосували 368 депутатів з 430 зареєстрованих в залі. Законом затверджений регламент в чинній редакції.

Регламент складається з шести розділів та 240 статей. Розділ перший присвячений загальним положенням визначення правових засад роботи парламенту. У другому розділі визначаються порядок та процедурні питання організації роботи ВР. В третьому розділі викладені питання щодо формування коаліції депутатських фракцій, робочих органів ВР, обрання, призначення та відкликання її посадових осіб. У четвертому розділі викладена законодавча процедура: внесення та відкликання законопроектів, їх розгляд у першому, другому, третьому читанні; підготовка та направлення на підпис Президенту; прийняття постанов та інших актів парламентом, їх зберігання та опублікування. П'ятий розділ присвячений розгляду питань і ухвалення рішень ВР за спеціальними процедурами, до яких відносяться внесення змін до Конституції України, затвердження державного бюджету та контроль за його виконанням, питання пов'язані з діяльністю Президента та суддів. Розділ шостий визначає засади парламентського контролю.