ua en ru

М.Оніщук сподівається, що ВР найближчим часом призначить дату місцевих виборів.

Міністр юстиції України Микола Оніщук сподівається, що парламент найближчим часом прийме рішення щодо призначення дати місцевих виборів. Про це він заявив журналістам на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна. На переконання М.Оніщука, парламент, скасувавши постанову про призначення місцевих виборів на 30 травня, діяв всупереч пункту 30 ст. 85 Конституції України, оскільки цей пункт передбачає лише право ВР призначати дату місцевих виборів і нічого не говорить про право парламенту скасовувати або переносити ці дати.

Водночас М.Оніщук заявив, що дата виборів місцевих рад і селищних, сільських, міських голів не може співпадати, оскільки, за діючим законодавством, селищних, сільських, міських голів обираються на 4 роки, а місцеві ради на 5 років. На думку М.Оніщука, в поточному році мають відбутися вибори селищних, сільських, міських голів, а в 2011 р. - вибори до місцевих рад.
Нагадаємо, Верховна Рада України 16 лютого 2010 р. ухвалила постанову "Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Верховної Ради України "Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2010 р.". За ухвалення законопроекту проголосували 250 депутатів з 420 зареєстрованих в залі.