ua en ru

М.Азаров не пропонував В.Путіну знизити ціни на газ для України в обмін на контроль над ГТС (повтор).

Прем'єр-міністр України Микола Азаров не пропонував голові уряду РФ Володимиру Путіну знизити ціни на газ для України в обмін на "трубу" (контроль над газотранспортною системою України). Про це повідомив М.Азаров за підсумками зустрічі з прем'єр-міністром РФ. "Не встиг я сісти в літак, як українські ЗМІ заявили, що Азаров поїхав здавати трубу в обмін на зниження вартості газу", - сказав глава українського уряду. "Я пропозиції такої не робив, але інші пропозиції були", - додав він, підкресливши при цьому, що ніяких закулісних домовленостей в цій сфері не буде. М.Азаров відзначив, що завжди позитивно ставився до ідеї спільної з Росією роботи над ГТС України. "Якщо у Росії ще є інтерес, то реалізовуватимемо разом", - підкреслив він.
У свою чергу В.Путін відзначив, що інтерес Росії до спільної роботи по ГТС України знизився, але ще є. Він нагадав, що реалізація таких проектів, як "Південний потік" і "Північний потік" знижує російський інтерес до роботи з Україною по газотранспортній системі. Проте, за його словами, якщо діалог будуватиметься в конструктивному ключі, Росія готова вкладати кошти в реконструкцію ГТС України.
Раніше Президент України Віктор Янукович заявляв, що має намір повернутися до ідеї створення газотранспортного консорціуму за участю Росії і країн Європи. "Я б хотів, щоб ми повернулися до формату тих відносин, які були п'ять років тому, - сказав він. - П'ять років тому я пропонував створити газотранспортний консорціум, який дозволив би нам, по-перше, модернізувати українську газотранспортну систему і збільшити обсяги прокачування десь до 200 млрд куб. м, приблизно на 60-80 млрд куб. м". За його словами, за минулі п'ять років Україна "отримала процес, в результаті якого почали будуватися газопроводи в обхід України". "Тільки цього року ми втратили більше 25 млрд куб. м - 27 або 28 млрд куб. м в прокачуванні в Європу. Це означає, ми втратили доходи бюджету", - підкреслив В.Янукович. При цьому у разі створення консорціуму передбачається, що українська газотранспортна система залишиться в держвласності України.