ua en ru

МВФ скоротив прогноз по сумарних збитках світової фінансової системи за час кризи до 2,3 трлн дол.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) скоротив прогноз по сумарних збитках світової фінансової системи за період з 2007 р. по 2010 р. більш, ніж на 500 млрд дол. в порівнянні з оцінкою, запропонованою фондом в жовтні минулого року. В даний час МВФ чекає, що збитки банківсько-фінансового сектору по "поганих" боргах і "токсичних" активах за період кризи складуть 2,28 трлн дол. проти 2,81 трлн дол., що очікувалися восени. Про це йдеться в новій доповіді МВФ "Глобальна фінансова стабільність", яка була представлена сьогодні, передає РБК.

За підрахунками МВФ, банки по всьому світу списали з 2007 р. по теперішній час вже близько 1,5 трлн дол. з сумарної прогнозної суми в 2,3 трлн дол.

У своїй новій доповіді МВФ відзначає, що глобальна фінансова система і світова економіка в цілому поступово повертаються в здоровий стан - багато в чому завдяки масштабним державним інтервенціям. Проте зворотний бік медалі - це різке збільшення державних боргів і, як наслідок, зростаючі ризики суверенної кредитоспроможності.

У промислово-розвинених економіках проблеми приватного сектора нікуди не зникли: вони просто лягли на плечі держави, указує МВФ. Уряди не тільки узяли на себе значну частку поганих активів, але і зіткнулися з різким зростанням запозичень, необхідних для виведення економіки з рецесії. При цьому сповільнені темпи економічного зростання і високі рівні безробіття пригнічують обсяги податкових надходжень, вимушуючи держави витрачати більше і більше, наприклад, на виплату допомоги з безробіття і стимулювання зайнятості.