ua en ru

МВФ вирішив відмовити Україні у виділенні четвертого траншу кредиту у розмірі 3,5 млрд дол. до закінчення виборів Президента України, - джерело.

Міжнародний валютний фонд вирішив відкликати четвертий транш кредиту у розмірі 3,5 млрд дол. до закінчення виборів Президента України, через намір політиків взяти під контроль бюджет, повідомляє The New York Times.

Глава місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіолу в листопаді заявила під час візиту до України, що МВФ "не залишить" Україну. "Ми готові продовжувати нашу допомогу, звичайно, Україна повинна вирішити, чи хоче вона продовжувати програму і виконувати необхідні вимоги, щоб надалі отримати вигоду", - сказала вона. "Але є серйозні розбіжності серед влади, чи варто йти далі», - зазначила вона.

Нагадаємо, на початку листопада в МВФ заявляли, що продовження припиненої останнім часом програми співробітництва з Україною можливе лише за умови консенсусу з цього питання всіх гілок української влади. Директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан зауважив, що такий консенсус буде можливий хіба що вже після президентських виборів в Україні. В Секретаріаті президента ж заявляли, що В. Ющенко не буде підписувати лист про наміри щодо узгодження дій української влади до МВФ, який потрібний для надання Україні четвертого траншу кредиту stand-by.

У листопаді минулого року МВФ схвалив для України дворічну програму на загальну суму 16,4 млрд дол. Тоді ж фонд виділив Україні перший транш у розмірі 4,5 млрд дол. Другий транш у розмірі 2,625 млрд дол. був отриманий 14 травня 2009 р. Гроші третього траншу МВФ для стабілізаційної програми stand-by у розмірі 3,3 млрд дол. Україна отримала 5 серпня ц.р. Також рада директорів Світового банку 17 вересня ц.р. затвердила для України першу програмну позику на реабілітацію фінансового сектора в сумі 400 млн дол. Кредитна програма розрахована на загальну суму 750 млн дол. Кредит буде наданий СБ на умовах, схожих до програми бюджетної підтримки, строком на 30 років з п'ятирічної відстрочкою. У цей період держава буде платити лише відсотки по кредиту.