ua en ru

МВС у Запорізькій обл. припинило ОЗУ, учасники якого викрали вантажих перевізників щонайменше на 2,3 млн грн.

Працівники МВС у Запорізькій обл. припинило діяльність організованого злочинного угруппування (ОЗУ), учасники якого скоювали розбійні напади на експедиторів великовантажних автомобілів та заволодівали їх вантажем, повідомляє прес-служба ГУБОЗ МВС України. До складу ОЗУ входило четверо непрацюючих мешканців м. Кременчук. Протягом 2006-2009 рр. зловмисники через Інтернет підшукували замовлення на вантажоперевезення, і домовлялися з клієнтами, пропонуючи вигідні умови доставки.

Для виконання перевезень учасники ОЗУ використовували власні вантажівки з підробленими державними номерними знаками, технічними паспортами та водійськими посвідченнями. Також вони спеціально обирали такі маршрути, щоб частина руху припадала на нічний час. В темну пору доби на експедиторів нападали перевізники та, погрожуючи фізичною розправою, змушували вживати велику кількість алкогольних напоїв і згодом непритомних залишали на узбіччі дороги.
На сьогодні слідством доведено причетність учасників угруповання до трьох розбійних нападів. Зокрема, на автошляху "Запоріжжя-Донецьк" вони скоїли розбійний напад на експедитора та заволоділи вантажем - 24 т міді на суму 850 тис. грн. У Кіровоградській обл. - вантаж з брухтом міді на у 701 тис. грн. Біля міста Ромодан Лубенського району Полтавської обл. - 20 т кольорового металу, який потім реалізували у пунктах прийому металу за 100 тис. дол.
За цими фактами Головним слідчим управлінням МВС України порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст.187 (розбій) Кримінального кодексу України.
Наразі перевіряється причетність затриманих ще до семи аналогічних розбоїв, скоєних на автошляхах України.