ua en ru

МВС спростило технічні вимоги до аптек, що реалізують знеболюючі препарати

Міністерство внутрішніх справ України спростило вимоги до аптек, що реалізує знеболюючі препарати. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Відповідні зміни до технічних вимог для приміщень, в яких планується розмістити аптечний заклад, набрали чинності з моменту підписання відомчого наказу та реєстрації його в Міністерстві юстиції.

Наказом МВС від 28 жовтня 2013 р. № 1026 "Про внесення змін до вимог об'єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів та зберігання вилучених з незаконного обігу таких засобів і речовин" передбачено спрощення процесу отримання дозволу для відкриття аптеки.

Зокрема, при відкритті аптечного закладу в приміщенні, яке заздалегідь не планувалося для цієї мети, не потрібно обов'язково дотримуватися низки технічних вимог: товщини стін, підлоги, стелі тощо. Крім того, ці приміщення обов'язково обладнати засобами сигналізації, виведеними на централізовані пункти охорони, достатньо лише встановити місцеву звукову і світлову сигналізацію. Відповідно, більшу кількість приміщень можуть бути використані для аптечної діяльності.

Розробники цього нормативного акта зазначають, що внесені зміни сприятимуть розширенню мережі аптек, які надають повний спектр послуг, в тому числі - щодо реалізації знеболюючих препаратів з умістом наркотичних та психотропних речовин. Отже, збільшується рівень доступності цих ліків для пацієнтів з хронічним больовим синдромом.

Зараз видача дозволів МВС на використання об'єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів вже здійснюється з урахуванням внесених змін.