ua en ru

МВС заперечує, що бійці "Беркуту" побили Луценка

На основі відеоматеріалів з місця подій 10 січня біля Києво-Святошинського суду Київської області було зроблено висновок, що правоохоронці, зокрема бійці спецпідрозділу "Беркут", не наносили тілесні ушкодження екс-главі МВС Юрію Луценку. Про це в ході брифінгу з іноземними послами заявив заступник Міністра внутрішніх справ України (МВС) Віктор Ракушняк, йдеться в повідомленні прес-служби МВС.

Згідно з повідомленням, іноземним дипломатам були продемонстровані відеоматеріали з місця подій 10 січня біля будівель Києво-Святошинського суду та Святошинського райуправління міліції.

Віктор Ратушняк також зазначив, що в обстановці, яка склалася, співробітники міліції діяли в рамках своїх повноважень і у відповідності з законом України "Про міліцію".

За словами Віктора Ратушняка, учасники акції біля суду вимагали від судді прийняти рішення про звільнення підсудних з-під варти в залі суду.

"Таким чином, протестуючі здійснювали тиск на суддю, спонукаючи його до прийняття не законного рішення, а тільки такого, яке задовольнить учасників пікетування суду. Коли ж конвойний підрозділ почав транспортування засуджених в СІЗО, учасники мітингу заблокували рух авто, кидали в бік правоохоронців різноманітні предмети, пошкодили скло транспортного засобу", - йдеться в повідомленні.

Крім цього, заступник Міністра внутрішніх справ ознайомив послів іноземних держав з окремими положеннями закону України "Про міліцію".

Так, згідно вимог низки статей цього закону, співробітники міліції мають право застосовувати спеціальні засоби і навіть зброю для захисту себе від нападу, а також для припинення порушень громадського порядку.

"Зокрема, стаття 15 закону регламентує застосування працівниками міліції табельної вогнепальної зброї, однак правоохоронці діяли стримано", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, увечері 10 січня біля будинків Святошинського районного суду та Святошинського РУВС, де проходило засідання щодо справи "васильківських терористів", відбулися зіткнення між бійцями підрозділу "Беркут" і групою опозиційно налаштованих активістів. За різними відомостями постраждало приблизно 5 осіб, у тому числі екс-глава МВС Юрій Луценко, якому розбили голову.

Прокуратура Києва почала кримінальне провадження щодо повідомлень про застосування сили "беркутівцями" біля Києво-Святошинського суду. За даними МВС, в ході зіткнень постраждали близько 20 бійців спецпідрозділу "Беркут", в одного з них зафіксований перелом кінцівки.