ua en ru

Моторне бюро хоче зобов'язати страховиків збільшити розмір відрахувань до фондів

Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ) у п'ятницю запропонувало внести зміни до закону "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (ОСАГО), які зобов'язує страховиків збільшити розмір відрахувань до фондів бюро, відмовитися від системи "бонус- малус ", а також позбавити можливості занижувати вартість полісів. Про це пише "Комерсант-Україна".

Натомість бюро згідно виплачувати потерпілим у ДТП відшкодування, якщо страховики затягнуть їх на термін більше 90 днів.

МТСБУ хоче отримати право виплачувати потерпілим компенсацію за ОСАЦВ у разі, якщо страхова компанія (СК) не відшкодує збиток в покладений законодавством термін - 90 днів після надходження заяви від клієнта. "Така ініціатива дозволить не тільки зберегти довіру споживачів страхових послуг, а й навести порядок на ринку", - сказав в.о. генерального директора МТСБУ Вадим Загребной.

МТСБУ буде виплачувати відшкодування потерпілим за рахунок коштів, акумульованих у фондах бюро. СК в цьому випадку буде платити бюро пеню за несвоєчасну виплату. Її розмір поки не визначений. "Якщо на страховому ринку вважатимуть за необхідне збільшити термін виплати після надходження заяви з 90 днів до 120 днів і зуміють обгрунтувати своє рішення, то така пропозиція може бути вивчено", - сказав страховикам пан Загребной.

У МТСБУ пропонують страховикам відмовитися від системи "бонус-малус"
Відрахування страховиків до фонду захисту потерпілих запропоновано підвищити з 3% до 10% від суми залучених премій. При цьому СК будуть сплачувати додатковий щомісячний внесок до страхового резервного фонду. Його розмір буде визначатися як різниця між фактичним рівнем виплат страхової компанії по ОСАГО і середньоринковим значенням цього показника: чим нижче буде рівень збитковості, тим більшими будуть відрахування.

"Ті компанії, у яких рівень виплат вище середньоринкового - зараз близько 40%, - нічого не платитимуть (до фонду), - пояснив Вадим Загребной.

Ще більше платитимуть недобросовісні СК, які затягують виплату компенсацій потерпілим, не вчасно вносять кошти до фондів МТСБУ, а також демпінгують. Але конкретні механізми в бюро поки не розроблені.

На деякий час в бюро пропонують відмовитися від системи "бонус-малус" та від діапазону коригувальних коефіцієнтів при розрахунку вартості полісів, який дозволяє компаніям необгрунтовано занижувати їх вартість.

"На нашому ринку" бонус "є, а" малус "взагалі відсутній", - пояснив глава МТСБУ.

Система "бонус-малус" дає можливість страховикам надавати клієнтам знижки у разі безаварійної експлуатації автомобіля.

Страховики готові підтримати пропозиції, але тільки при дотриманні ряду вимог.

"Всі ініціативи необхідно вносити в закон про ОСАГО, щоб не було протиріч між профільним законом і активами Нацкомфінпослуг та МТСБУ", - вважає голова правління "Української транспортної страхової компанії" (UTICO) Галина Пішакова. Одним з таких протиріч є вимога в законі збільшити базовий гарантійний внесок у МТСБУ з 100 тис. до 500 тис. євро.

Виробити єдину позицію учасники ринку повинні до кінця літа.