ua en ru

Московський "Банк БТА" може стати першим банком РФ, що допустили в 2009 р. дефолт по виплаті беззаставного кредиту ЦБ.

Московський "Банк БТА" може стати першим російським банком, що допустив в 2009 році дефолт по виплаті беззаставного кредиту ЦБ у розмірі 12,4 млрд руб. У розпорядженні "РБК daily" є внутрішній документ Банку Росії, в якому цей кредит названий безнадійним і признається, що регулятор буде вимушений сформувати під нього резерви у розмірі 100%. У «БТА Банку» обіцяють дефолту не допустити.

У розпорядженні "РБК daily" є лист директора департаменту операцій на фінансових ринках ЦБ Сергія Швецова на ім'я першого заступника голови ЦБ Олексія Улюкаєва. У зв'язку з порушенням "БТА Банком" зобов'язань перед ЦБ по виплаті основного боргу за кредитом без забезпечення у розмірі 12,427 млрд руб. С.Швецов пропонує віднести ці активи до п'ятої класифікаційної групи, тобто до "безнадійної категорії якості".

Також О.Улюкаєву пропонується сформувати провізію Банку Росії по цьому активу у розмірі 100% від суми кредиту. В середині жовтня рада директорів ЦБ вже віднесла кредит БТА до четвертої класифікаційної групи: тоді Банку Росії довелося формувати резерви у розмірі 9,0489 млрд руб. Тепер регулятору доведеться заморозити ще 3,378 млрд руб. В результаті Центробанк буде вимушений погасити з власних коштів безнадійний борг "БТА Банку".