ua en ru

Moody's змінило прогноз по суверенному рейтингу Росії на "негативний"

Міжнародне рейтингове агентство Moody's змінило прогноз по суверенному кредитному рейтингу Росії зі "стабільного" на "негативний". Сам рейтинг залишився на рівні Ваа1.

Міжнародне рейтингове агентство Moody's змінило прогноз по суверенному кредитному рейтингу Росії зі "стабільного" на "негативний". Сам рейтинг залишився на рівні Ваа1. Про це повідомляється на офіційному сайті агентства.

Moody's мотивувало погіршення прогнозу по російському суверенному рейтингу зростанням чутливості Росії до геополітичних ризиків і погіршенням середньострокового прогнозу економічного зростання. У той же час, агентство серед позитивних моментів відзначило стабільність бюджету Росії і позитивне зовнішньоторговельне сальдо.

Згідно з прогнозом агентства, середньорічне зростання ВВП Росії у 2014-2018 роках сповільниться до 1,7%.

У березні 2014 р. два інших провідних рейтингових агентства - Fitch і Standard & poor's (S&P) - також погіршили прогнози щодо кредитного рейтингу Росії зі "стабільного" на "негативний". Агентства пояснили зміни прогнозу "зростаючими геополітичними та економічними ризиками". Тоді ж агентство Moody's заявило про те, що рейтинг буде переглянутий, при цьому не виключалося пониження рейтингу на одну або дві сходинки.

В кінці квітня S&P знизило суверенний рейтинг Росії в іноземній валюті з BBB до BBB-, впритул наблизивши його до так званих "сміттєвого рівня".

Тоді S&P пояснило рейтингова дія побоюваннями щодо значного відтоку капіталу з Росії в першому кварталі 2014 р. Агентство відзначило факт скорочення прямих іноземних та портфельних інвестицій, оцінивши це "ризик, що впливає на перспективи економічного зростання Росії".

Негативні рейтингові дії "великої трійки" агентств щодо Росії стали причиною активного обговорення створення національного рейтингового агентства. На початку червня глава Мінфіну Росії Антон Силуанов заявив, що Москва і Пекін домовилися про створення російсько-китайського спільного підприємства рейтингових агентств.

За оцінками директора Центру макроекономічних досліджень Ощадбанку Юлії Цепляєвої, при збереженні поточної траєкторії розвитку, до кінця 2014 р. відтік капіталу з Росії складе 105 млрд дол. В таких умовах, згідно з її прогнозом, зростання ВВП в 2014 р. становитиме 0%.