ua en ru

На момент вбивства Нємцова Дадаєв був діючим офіцером полку "Північний"

На момент вбивства Нємцова Дадаєв був діючим офіцером полку "Північний" Фото: Заур Дадаєв

Дадаєв і ще четверо підозрюваних підпадають під юрисдикцію військового суду

Заур Дадаєв, якого звинувачують у вбивстві російського опозиційного політики Бориса Нємцова, на момент замаху був діючим офіцером полку внутрішніх військ "Північний". Про це повідомляє "Комерсант" з посиланням на свої джерела.

Повідомляється, що адвокати Дадаєва звернулися з запитом до розташований у Грозному (Чечня, РФ) полк внутрішніх військ "Північний", в якому раніше служив обвинувачений. З отриманої відповіді випливає, що в момент вбивства Нємцова - 27 лютого 2015 р. - Дадаєв був штатним офіцером полку. Як повідомляє керівництво полку, заступник командира спеціального моторизованого батальйону лейтенант Дадаєв прослужив в полку трохи менше 9 років, при цьому його військовий стаж у так званому пільговому обчисленні становить 13 років і 8 місяців. З цього можна зробити висновок, що Заур Дадаєв майже весь термін служби перебував у зоні бойових дій і брав участь в них.

Напередодні Нового року Дадаєв подав командуванню частини рапорт про звільнення в запас за власним бажанням, однак перед цим вирішив піти у покладається йому відпустку. У відпустці мон знаходився весь лютий, і тільки в останній день місяця командувач військами Північно-Кавказького регіонального командування внутрішніх військ МВС РФ генерал-полковник Євген Онуків видав наказ N9 "По особовому складу", наказує командиру полку "Північний" полковнику Алибеку Делімханову звільнити лейтенанта Дадаєва в запас. 28 і 29 лютого Дадаєв формально числився військовослужбовцям.

Як зазначає видання, ця інформація може істотно вплинути на хід розслідування справи. До цього слідство вважало всіх п'ятьох обвинувачених офіційно не працюють, що передбачало розгляд справи по суті в Мосміськсуді. Тепер Дадаєв і четверо інших підозрюваних підпадають під юрисдикцію військового суду. Враховуючи тяжкість інкримінованого їм злочину і викликаний ним суспільний резонанс, розглядати справу, швидше за все, буде окружний військовий суд.

Нагадаємо, у справі про вбивство російського опозиціонера Бориса Нємцова є таємний свідок, який і повідомив інформацію про можливих учасників злочину.