ua en ru

Молочні підприємства в 2010 р. не зможуть пройти інспекцію щодо доступу на ринки ЄС, - Ю.Мельник.

Молочні підприємства в 2010 р. не зможуть пройти інспекцію щодо доступу на ринки Євросоюзу. Про це заявив на прес-конференції в ході засідання Аграрного форуму міністр аграрної політики Юрій Мельник, передає кореспондент РБК-Україна.

"По молоку жодне підприємство із 16-ти заявлених не пройшло інспекції Євросоюзу і жодне не має шансів на ринок ЄС в цьому році", - відзначив міністр.

За його словами, інспекція ЄС також надавала запит до Міністерства агрополітики щодо перевірки м'ясопереробних підприємств, але воно змогло забезпечити перевірку лише двох м'ясокомбінатів, які відповідають сучасними нормам. Однак жоден із них так і не пройшов інспекцію. Водночас Ю.Мельник зауважив, що в 2010 р., можливо, інспекцію пройде одне із підприємств.

За словами міністра, виникають питання щодо якості продукції і можливості доступу на ринки ЄС продукції цукрових підприємств, спиртової галузі та виробників біопального.

"Ми повинні не забувати, що на зовнішній ринок має потрапляти кінцева продукція, а не лише зерно", - зазначив Ю.Мельник.

За його словами, в 2009 році Україна мала позитивне сальдо зовнішньої торгівлі сільгосппродукцією в розмірі 4,6 млрд дол.