ua en ru

Молдавія висловила стурбованість протекціонізмом коньячної галузі України

Між Молдовою та Україною може виникнути ще одна торгова суперечка - Кишинів турбує вимога Києва до українських підприємств вже з квітня виробляти коньяк з використанням не менше 25% вітчизняної сировини, повідомляє "Комерсант-Україна".

У розпорядженні видання опинилася копія листа віце-прем'єра-міністра економіки Молдови Валерія Лазера міністру економічного розвитку і торгівлі України Петру Порошенку від 13 вересня. У цьому документі Кишинів висловив стурбованість протекціонізмом коньячної галузі України. Це вдарить по інтересах імпортерів сировини.

Нагадаємо, зазначена норма була включена в українське законодавство ще в травні 2009 року, коли Верховна рада в черговий раз змінила основні положення закону "Про держрегулювання виробництва і обороту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів". "Ліцензії на виробництво коньяку та алкогольних напоїв за коньячною технологією видаються лише тим суб'єктам господарювання, які мають повний технологічний цикл виробництва (включає викурювання спирту і витримку), а для виробництва коньяку використовують не менше 25% спирту коньячного власного виробництва або спирту коньячного, викуреного в Україні з виноматеріалів, вироблених з вітчизняної сировини, та витриманого не менше трьох років у перерахунку на абсолютний алкоголь", - йдеться в законі.

Тоді було визначено, що всі нові компанії, які бажають отримати ліцензії, повинні відповідати цим вимогам з 1 січня 2010 року. Діючі на ринку коньячні заводи могли сформувати трирічні запаси коньячного спирту до 1 квітня 2013 року. Відповідно, продукція, що містить менше 25% українського коньячного спирту, не зможе називатися коньяком. Тому заводи будуть вправі продавати її тільки як бренді.

У листі наголошується, що така норма може призвести до "істотного зменшення поставок коньячного спирту за раніше укладеними довгостроковими контрактами між молдавськими та українськими компаніями, що спричинить за собою значні збитки підприємств, скорочення виробництва та робочих місць". Мова йде про суттєвий обсяг експортної виручки Молдавії. У 2011 році молдавський імпорт спиртів і дистилятів з винограду в Україну склав 10,2 млн дол.

Така норма, на думку молдавської сторони, суперечить п. 1, 4 і 5 статті III генеральної угоди про тарифи і торгівлю СОТ, а також підпункту "а" п. 1 ілюстративного переліку, який є додатком до угоди про пов'язані з торгівлею інвестиційні заходи. У посольстві Молдови в Україні виданню підтвердили ведення відповідних переговорів між урядами двох країн. "Зараз між нашими державами ведуться активні консультації, і ми сподіваємося, що цю проблему вдасться вирішити без звернення до органів СОТ", - пояснила радник посольства з економічних питань Дарина Занога. У листі йдеться, що запропоновано "скасувати або змінити вищевказані положення законодавства України". Коментарі українського Мінекономрозвитку вчора отримати не вдалося.

За оцінкою партнера юркомпанії Astapov Lawyers Олега Мальського, аргументи Кишинева виглядають досить обгрунтованими. "Зазначені норми СОТ дійсно передбачають неприпустимість встановлення процентних або цінових обмежень на складові продукції, яка реалізується на внутрішньому ринку", - пояснив він. Примітно, що ці законодавчі зміни вважають конфліктними і українські виробники, адже частина з них не мають власних потужностей з виробництва коньячного спирту. "Необхідність цих норм досить спірна, оскільки вимога наявності 25% місцевої сировини стосується не конкретної продукції, а загального обороту підприємства. Виходить, що окремі підприємства можуть випускати продукцію під назвою "коньяк", на 100% складається з імпортної сировини. Тож така норма лише поставить українські підприємства в нерівні умови", - відзначає президент Української торгово-промислової конфедерації Володимир Демчак. "Це провокаційний закон, який розділив виробників на два табори. Його підтримують заводи, які ведуть свою історію з радянських часів, у той час як молоді компанії ще не встигли накопичити спирти високої витримки і бояться, що будуть змушені покинути ринок", - зазначив директор компанії "Дістіллер "Галичина"" (ТМ "Грінвіч", "Бучач") Володимир Татарінов.

Якщо Молдавія доведе цю суперечку до органів СОТ, загальна кількість торговельних конфліктів між двома країнами зросте до трьох. Ще в лютому 2011 року Україна подала запит на офіційні консультації щодо справляння Молдавією екологічного збору з імпортерів за упаковку товару з пластика і Tetra Pak (за винятком молочної продукції). Вже в березні Кишинів направив свій запит до СОТ, звинувативши Україну в дискримінації імпорту бренді. Раніше Петро Порошенко заявив, що проблеми будуть вирішені до 15 жовтня. Проте, як уточнила Занога, до кінця року спірні питання навряд чи будуть врегульовані. "Ми розуміємо, що до виборів Верховна рада не розглядатиме свій законопроект, а у нас зараз обговорюється ставка екологічного збору, що також вимагає часу. В будь-якому випадку такі зміни почнуть діяти лише з початку 2013 року", - уточнила вона.

Читайте також: Кабмін хоче підняти ставку акцизу на коньяк на 70%