ua en ru

У МОЗ назвали області з найнижчим рівнем вакцинації від кору та краснухи

У МОЗ назвали області з найнижчим рівнем вакцинації від кору та краснухи Фото: Ольга Стефанишина (РБК-Україна)

Замголови МОЗ зазначила, що в усіх регіонах України наявні всі вакцини для усіх щеплень

У Закарпатській та Івано-Франківській областях найнижчий рівень вакцинації від кору і краснухи. Про це на брифінгу з нагоди старту Європейського тижня імунізації в Україні заявила заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина, передає кореспондент РБК-Україна.

"По-різному проходить покриття вакцинаціями в Україні. В Закарпатській та Івано-Франківській областях найнижчий рівень вакцинації від кору і краснухи, ми намагаємося з'ясувати причини. В Одеській області рівень вакцинації трохи покращився, але він і надалі досить низький",- повідомила вона.

За її словами, в усіх регіонах України є наявними всі вакцини для усіх щеплень.

"У нас спостерігається нестійка ситуація з інфекційними хворобами. Останні 10 років в Україні були перебої із постачанням вакцин. Усе почалося з 2010 року, коли був критичний стан з вакцинами. Зараз усе змінилося - в усіх регіонах України є наявними всі вакцини для всіх щеплень. Ми хочемо змінити календар щеплень і зробити його більш зручним для батьків. Якість вакцин… всі вони є безпечними і ефективними, вони кваліфіковані ВООЗ", - повідомила вона.

Зазначається, що у попередні роки рівень вакцинації в Україні впав до неприйнятно низького рівня як через відсутність достатньої кількості вакцин протягом останніх 7 років, так і через поширення небезпечних міфів та антиукраїнських припущень, що вакцинація, начебто, непотрібна або шкідлива.

Також МОЗ цього року запроваджує нову міжнародну методику розрахунку потреби вакцин, розроблену спільно з ВООЗ та дитячим фондом ООН (UNICEF).

Так, європейський тиждень імунізації проходить з 23 по 29 квітня.

Нагадаємо, згідно з результатами опитування, проведеного в 2017 році, 84% батьків сказали, що дотримувалися календаря вакцинації, про що повідомила Джованна Барберіс, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.