ua en ru

МОЗ в цьому році не закупило жодного лікарняного листа, - Бахтєєва

Сьогодні люди не можуть отримати виплати за звичайними листами. Про це заявила один з лідерів "Опозиційного блоку" Тетяна Бахтєєва.

Бахтєєва зазначила, що щорічно в Україні має закуповуватися мінімум 9 млн лікарняних листів, а в цьому році міністерство охорони здоров'я не закупило жодного. "Через це в регіонах, особливо на південному сході, в течії останніх 4 місяців пацієнти не можуть оформити лікарняні. Як наслідок пацієнти не отримують лікарняні виплати. Наприклад, тільки у Маріуполі через нестачу 200 тисяч лікарняних листів пацієнти не отримали виплати на суму не менше 60 млн грн. Також немає бланків лікарняних листів у Слов'янську, Запоріжжі, Черкасах". - додала вона.

"У людей дуже низька заробітна плата, особливо це стосується бюджетної сфери. Сьогодні недостатнє пенсійне забезпечення, відсутні соціальні виплати. Більше того, люди, які вболівали, на сьогоднішній день не можуть отримати матеріальну компенсацію за лікарняними листками. Виплати просто блокуються, особливо в східних регіонах. Хоча право на оплачуваний лікарняний лист - гарантоване Конституцією України", - підкреслила політик.

"Це катастрофічна ситуація, яка сьогодні, напевно, навмисно створена владою. Влада робить це для того, щоб знищити людей в нашій країні", - зазначила одна з лідерів "Опозиційного блоку".

"Опозиційний блок" докладе максимальних зусиль, щоб таких ситуацій, які виникли на сьогоднішній день, більше ніколи не було. Те, що відбувається в 2014 році, є безпрецедентними випадками, такого не було за всі роки незалежності України", - резюмувала Бахтєєва.