ua en ru

МОЗ закликало фармакомпанії знизити ціни на ліки для хворих ВІЛ/СНІД в Україні

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) під час круглого столу 3 серпня запропонувало виробникам антиретровірусних препаратів для хворих на ВІЛ/СНІД в Україні та їхнім представникам в Україні у майбутньому знівелювати різницю між цінами, за якими препарати пропонується для участі в державних закупівлях, та їхньою вартістю для неприбуткових громадських організацій. Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

Що ж до цьогорічного забезпечення, то МОЗ закликало виробників долучитися до соціальної програми з ВІЛ\СНІД, в рамках якої буде здійснено додаткові поставки АРВ-препаратів на засадах благодійництва.

"Сьогодні заінтересованість і держави, і громадських організацій є однією - ми повинні прийти до єдиної цінової політики, що стосується антиретровірусних препаратів для лікування хворих на СНІД", - зазначила під час зустрічі перший заступник міністра охорони здоров'я Раїса Моісеєнко.

Вона наголосила на тому, що цього року ціни закупівель МОЗ АРВ-препаратів не перевищують цін минулого року.

"У 2012 році на закупівлю АРВ препаратів (24 найменування) передбачено 234,07 млн грн. За результатами проведених процедур конкурсних закупівель акцептовано пропозиції учасників торгів на загальну суму 205,4 млн грн. Вже сьогодні економія бюджетних коштів становить 10,5 млн грн, і це при тому, що за орієнтовну вартість закупівлі взято ціни минулого року. Зекономлені кошти будуть направлені на додаткову закупівлю препаратів, вкрай необхідних для життя хворих", - повідомила перший заступник міністра.

Водночас, у 2011 р. на закупівлю антиретровірусних препаратів було передбачено та виділено 144 млн грн, що становить 27 % від річної потреби. За підсумками закупівель 2011 р. загалом було досягнуто економії бюджетних коштів у обсязі 23,5 млн грн.

Моісеєнко також наголосила на тому, що усю потребу для антиретровірусної терапії на цей рік забезпечено.

"Препарати є, залишається лише посилити прихильність хворих на ВІЛ\СНІД до лікування, щоб вони прийшли до центрів СНІДу, зареєструвалися, аби отримати допомогу", - відзначила перший заступник міністра охорони здоров'я.

Нагадаємо, 31 липня громадські активісти звернулися до МОЗ з вимогою переглянути результати тендерів на закупівлю препаратів для лікування хворих на ВІЛ/СНІД.