ua en ru

МОЗ перешкоджає роботі постачальника ліків для пацієнтів з ВІЛ/СНІД, - "Вектор Фарма"

Переможець конкурсу Міністерства охорони здоров'я України на закупівлю препаратів для пацієнтів з ВІЛ/СНІД ТОВ "Вектор Фарма" домовилося з виробниками ліків "Ранбаксі Лабораторіз Лімітед" (Індія) про постачання частки ліків в Україну без наявності 100% передоплати, при цьому МОЗ не докладає зусиль для досягнення компромісного рішення в ситуації. Про це заявив директор компанії Володимир Молчанов.

Він нагадав, що конфлікт почався ще в кінці 2014 р., коли "Вектор Фарма" виграла право на постачання трьох видів відповідних препаратів в 2015 р. з відстрочкою поставки на 180 днів (до 26 червня 2015 р.) на загальну суму 52,7 млн грн. Згідно з контрактом, МОЗ повинен був отримати препарати не пізніше 21 червня, але через валютні обмеження Нацбанку, придбати валюту взимку компанія не змогла. Молчанов зазначив, що в результаті зростання курсу долара контракт подорожчав на 10,2 млн грн, які компанія попросила МОЗ доплатити. Переговори не увінчалися успіхом і компанія подала до Господарського суду Києва позов про внесення змін в договір.

"Оскільки перемовини з Міністерством охорони здоров'я не приносили компромісного результату, "Вектор Фарма" паралельно домовилася з "Ранбаксі Лабораторіз Лімітед" про поставку ліків за умови, що курсова різниця у розмірі близько 500 тис. дол. буде сплачена протягом 180 днів з можливістю подальшої пролонгації. При цьому компанія вже сплатила 10 млн грн зі своїх коштів, щоб один з трьох препаратів почав надходити в Україну своєчасно, до настання критичного дедлайну 30 червня. Про це представники "Вектор Фарма" повідомили на зустрічі з керівництвом міністерства в п'ятницю, 19 червня", - повідомив директор "Вектор Фарма".

Однак, зазначив Молчанов, навіть ці кроки назустріч не зробили позицію чиновників конструктивнішою. "Після зустрічі відразу з'являється стаття, в якій звинувачують попереднє керівництво МОЗ у розкраданнях і постачальника за невиконання договірних зобов'язань. Складно зрозуміти: міністр і його заступники хочуть врятувати людей або нагнітати конфлікт? Я не здивуюся, якщо завтра на горизонті з'явиться якийсь благодійний фонд, який поставить аналогічні препарати для забезпечення хворих. Або МОЗ буде проводити тендер на закупівлю вже аналогічних препаратів, але зовсім за іншою ціною. Так для чого потрібно було піднімати галас: для якнайшвидшої поставки препаратів? Або необґрунтованого підняття ціни для закупівлі та лобіювання інтересів певного виробника, який встиг поставити свого протеже на посаду заступника міністра?", - додав він.

Вранці 22 червня стало відомо, що за розміщеними заявками на покупку валюти департамент валютного контролю Нацбанку дав відмову. "Аргумент: контракт дуже великий, це схоже на виведення грошей, хай щось поставлять - потім будемо купувати валюту. І нехай свій час не витрачають на купівлю валюти, заявки ми не пропустимо. Так мова ж йде про життєво необхідні препарати! Без вагомих підстав і використовуючи важелі влади, намагаються компанію викинути з ринку, приготувавши комусь доріжку без конкурентів, які підконтрольні депутатам та іншим чиновникам вищого рангу", - зазначив Молчанов.

"У нас є інформація про підготовку кримінальних справ проти нас за те, що ми наважилися подати до суду на МОЗ. Так діяли в 90-х, залучаючи рекет для вирішення питань між покупцями і постачальниками. Зараз ситуація точно така ж, тільки приваблюють не кримінальні угруповання, а законні формування. Суть при цьому не змінюється", - резюмував Молчанов.