ua en ru

МОЗ до кінця поточного року планує збільшити календар щеплень ще як мінімум на дві вакцини

Міністерство охорони здоров'я України до кінця поточного року планує збільшити календар щеплень ще як мінімум на дві вакцини. Про це на сьогоднішній прес-конференції заявила міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я розраховую на те, що ми будемо пропонувати групі вчених і консультантів по створенню календаря щеплень вакцин папіломавірусу людини. Цей вірус в 100% випадках викликає рак шийки матки у жінок, а у нас щодня помирає шість жінок від раку шийки матки... Наступна - це менінгококова інфекції. Надзвичайно потужна інфекція щодо смертності дітей до одного року життя. Весь світ відзначає цю інфекцію, як вбивцю, особливо дітей до року життя", - сказала Богатирьова.

Богатирьова також повідомила, що на сьогоднішній день календар щеплень в Україні має 10 інфекцій, проти яких проводиться вакцинація. "Це не саме більшу кількість хвороб. Є країни, в яких список інфекцій становить 11-12, 15, 17 хвороб", - зазначила міністр.

Вона також зазначила, що "якщо в повному обсязі на все це відразу не вистачить грошей, треба щоб люди знали, що такі вакцини є, що їх можна купити і наше завдання - зробити все, щоб ці вакцини не були дорогі". Виходячи з цього, на думку Богатирьової, їх можна буде придбавати за рахунок регіонального бюджету, а також вони будуть доступні певним категоріям людей.

Богатирьова зазначила, що календарем щеплень буде аж ніяк не в кінці нинішнього року, і до цього він буде широко обговорюватися на професійному рівні.

"Я впевнена, що моя думка буде врахована, а й мені чекають дискусії не стільки з медиками, скільки з фінансистами. Новий бюджетний рік повинен передбачити це фінансування. Якщо ми введемо його в цьому році, то можливо за рахунок додаткових джерел фінансування. Кабінет міністрів дасть можливість стартувати імунізації за новими вакцинам. Хочемо зробити це в новому році", - зазначила Богатерева.