ua en ru

Мін'юст назвав п'ять основних проблем пенітенціарної системи України, які потребують першочергових зусиль з боку держави для їх усунення.

Щонайменше п'ять проблем в діяльності кримінально-виконавчої служби потребують першочергових та наполегливих зусиль з боку держави для їх усунення. Про це заявив сьогодні міністр юстиції Микола Оніщук, виступаючи на розширеному засіданні колегії Державного департаменту України з питань виконання покарань, передає прес-служба відомства.

Так, за словами міністра, не зважаючи на значні зусилля, що вживаються Міністерством юстиції та Департаментом з питань виконання покарань задля удосконалення діяльності кримінально-виконавчої служби, мають місце випадки порушення прав засуджених представниками адміністрації установ виконання покарань, грубість з боку персоналу, про що свідчать скарги засуджених та їхніх родичів.

Крім того, міністр наголосив на випадках порушень з корупційними ознаками серед персоналу кримінально-виконавчої служби.

Ще однією проблемою діяльності кримінально-виконавчої служби міністр назвав відсутність ефективної медичної допомоги засудженим, зокрема особам, хворим на активну форму туберкульозу.

Крім того, на думку міністра, суспільство непокоять надзвичайні події, які трапляються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах: втечі з під варти, самогубства, конфліктні ситуації та інше.

Міністр повідомив, що останнім часом Верховною Радою було ухвалено чотири закони, дев'ять постанов та розпоряджень Кабінету міністрів, спрямованих на реформування та удосконалення діяльності кримінально-виконавчої служби.

Міністр також нагадав, в січні поточного року урядом Ухвалене рішення про утворення міжвідомчої робочої групи з питань здійснення заходів щодо перенесення установ виконання покарань та слідчих ізоляторів за межі центральних частин міст.

«Проводиться значна робота як фахівців Мін'юсту так і Департаменту з питань виконання покарань для усунення недоліків», - зазначив міністр.