ua en ru

Мін'юст Єгипту: Х.Мубараку може бути винесений смертний вирок за розстріл протестуючих

Екс-президентові Єгипту Хосні Мубараку може загрожувати страта, якщо буде доведено, що особисто він віддав наказ стріляти в демонстрантів, які протестували проти його режиму. Таку заяву зробив глава Міністерства юстиції перехідного уряду Єгипту Абдель Азіз аль-Гінді в інтерв'ю місцевим ЗМІ, передає РБК з посиланням на Associated Press. "Якщо він буде визнаний винним у загибелі людей, то йому може бути винесений смертний вирок", - сказав А.аль-Гінді, додавши що "помилувати Х.Мубарака може лише новий Президент".

Як пояснив глава Мін'юсту, Х.Мубараку може бути пред'явлено звинувачення у вбивстві понад 800 чоловік.

82-річний Х.Мубарак зараз знаходиться під вартою в лікарні Шарм-ель-Шейха, куди він був госпіталізований 12 квітня з підозрою на серцевий напад. 22 квітня він був допитаний у лікарні представниками прокуратури у присутності його адвокатів. Проти Х.Мубарака ведеться справа про розстріл учасників масових протестів, розтрату бюджетних коштів і зловживанні владними повноваженнями в корисливих інтересах.

Після відставки в лютому 2011 р. у зв'язку з початком в арабській республіці революцією Х.Мубарак залишався у своїй резиденції в Шарм-ель-Шейху. Прокуратура оголосила екс-президента і членів його сім'ї невиїзними на час розслідування звинувачень на їхню адресу. Група слідчих у найближчі дні відвідає зарубіжні країни, в яких можуть розташовуватися активи колишнього Президента Єгипту. Крім того, були затримані двоє синів Х.Мубарака - Алаа і Гамаль. За останньою інформацією, прокуратура продовжила термін їхнього утримання під вартою ще на 15 діб. Слідчі з'ясовують, чи використовували Алаа і Гамаль вплив як сини лідера держави з метою особистого збагачення, і яка їхня роль у придушенні масових протестів.